Hake moet Twente uit crisis loodsen

René Hake (links) staat er na het ontslag van Alfred Schreuder (rechts) alleen voor ANP

René Hake (43) zal niet bevroed hebben dat hij zaterdagavond zijn debuut zal maken als hoofdtrainer van FC Twente. Hij moet de geplaagde Enschedese ploeg tegen Ajax aan de eerste overwinning van het seizoen helpen.

Hake hoopte aan het begin van dit seizoen op een vruchtbare samenwerking met Alfred Schreuder. Daar is niets van terechtgekomen. Twente won nog niet dit seizoen en na de nederlaag bij Heracles werd Schreuder ontslagen. En dus ziet Hake zichzelf ineens terug als hoofdtrainer, een functie die hij eerder bekleedde bij FC Emmen. "Ik sta voor gestructureerd voetbal. Georganiseerd. Met veel strijd en beleving." 

Succes bij PEC

PEC-trainer Ron Jans werkte twee seizoenen nauw samen met Hake in Zwolle. Ze wonnen samen de KNVB-beker en de Johan Cruijffschaal. Jans: "René is een hele harde werker. Betrouwbaar en loyaal. En daarnaast verdomd eigenwijs. Het is een echte perfectionist." Hake herkent zich daar wel in en plaatst zelfs een kanttekening bij de lofzang van Jans. "Daar zit ook mijn valkuil. Ik wil nog wel eens doordraven. Dan botst dat soms met de spelers."

Hake wacht geen makkelijk debuut

Hake is aangesteld als interim-trainer. Of hij ook hoofdtrainer van Twente wil blijven? "De ambitie heb ik wel. Ik ben niet voor niets naar de cursus geweest. Maar dat is nu niet belangrijk. We moeten met Twente gaan winnen, dat is het enige dat telt."

Omkeerwedstrijd

Hake beseft dat beginnen tegen Ajax niet eenvoudig zal worden. "Zij hebben alles gewonnen en nog geen goal tegen. Dat zegt genoeg. Maar het kan ook een 'omkeerwedstrijd' worden. Het spreekt voor zich dat we er vol voor zullen gaan."