Schmidt steekt er eentje op tijdens een tv-interview EPA

De Duitse oud-bondskanselier Helmut Schmidt rookt niet meer. Hoewel hij bekendstond als een verstokte roker, hebben gezondheidsproblemen daar nu een eind aan gemaakt. 

De 96-jarige Schmidt had een soort gewoonterecht gekregen om te mogen blijven roken op plekken waar andere rokers al jaren geen sigaret meer durven opsteken. Zelfs in televisiestudio's en theaterzalen kon je Schmidt met zijn vertrouwde rookpluimpje zien. 

Volgens de verhalen had de SPD-politicus thuis zelfs een voorraad van 200 sloffen mentholsigaretten aangelegd, voor het geval zijn favoriete soort  sigaretten door de EU verboden worden. Schmidt zonder sigaret zou zijn als Geert Wilders zonder geblondeerd haar of Hans Spekman in een driedelig pak. 

Nicotinepleisters

Begin deze maand moest Schmidt echter geopereerd worden aan een bloedstolsel in zijn been, ook wel bekend als een 'rokersbeen'. Zijn dokter zegt in de Duitse media dat hij sindsdien geen sigaret meer heeft aangeraakt. 

"Hij gebruikt nicotinepleisters", aldus de arts. 

Of de verslaving hiermee ook echt ten einde is, durven de Duitse media nog niet te garanderen. In 2011 werd Schmidt ook al eens behandeld voor trombose en toen rookte hij gewoon door. 

Schmidt met zijn favoriete bezigheden: roken en de krant lezen EPA

STER reclame