Novak Djokovic kende weinig problemen met de kampioen van vorig jaar
NOS Sport

Djokovic vernedert Cilic en bereikt finale US Open

Novak Djokovic heeft voor de zesde keer de finale bereikt van de US Open. In de halve finales veegde de Serviër de vloer aan met de Kroatische titelverdediger Marin Cilic, die hij met 6-0, 6-1, 6-2 te kijk zette.

De cijfers spraken bepaald niet in het voordeel van Cilic, die alle dertien voorgaande duels met Djokovic verloor en bij de laatste ontmoeting, in de kwartfinales van Wimbledon, geen enkele breekkans afdwong. Bovendien blaakte Djokovic van het zelfvertrouwen, getuige zijn opmerking voorafgaand aan de wedstrijd dat hij zonder meer geloofde in een veertiende zege op rij.

6-0 na twintig minuten

Mocht Cilic al hebben geloofd in een wonder, dan was de hoop daarop snel verdwenen. Djokovic ging direct tot het uiterste om de diepe mokerslagen van Cilic terug te brengen en met succes: hij brak de Kroaat meteen, dieselde door en kreeg na amper twintig minuten zijn eerste setpunt. Bij zijn derde kans toverde hij de 6-0 op het scorebord.

Cilic moest uit een ander vaatje gaan tappen, om het publiek in het Arthur Ashe-stadium nog iets van een gevecht voor te schotelen, maar al snel moest worden vastgesteld dat hij niet veel meer te bieden had dan harde baselineslagen en zo hier en daar een geslaagd dropshotje. De opslag van de Kroaat, doorgaans zijn belangrijkste wapen, liet ernstig te wensen over.

Beperkt wapenarsenaal

Djokovic heeft een veel breder palet aan vaardigheden en verandert moeiteloos van tactiek. Dat bleek geheel niet nodig, want zijn excellente voetenwerk en zijn vermogen om zelfs de hardste service te retourneren, waren toereikend om het beperkte wapenarsenaal van Cilic te ontmantelen.

Cilic sleepte er anders dan op Wimbledon nog wel een breekpunt uit, die hij tot grote vreugde van het publiek benutte. Lang duurde die vreugde niet, want Djokovic, toernooiwinnaar in 2011, gunde de arme Kroaat na de 2-2 geen enkele game meer.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl