De ingang van de Nationale Assemblee, het parlement van Suriname
NOS Nieuws

'Suriname kan salarissen niet betalen'

  • Harmen Boerboom

    Correspondent Suriname

  • Harmen Boerboom

    Correspondent Suriname

Door correspondent Harmen Boerboom

Sommige ministeries in Suriname kunnen aan het eind van deze maand de salarissen van hun personeel niet betalen. Dat zegt de Surinaamse minister van Financiën, Gilmore Hoefdraad.

De bewindsman sprak tijdens een spoedzitting van het parlement dat bijeen was om te debatteren over de harde financiële maatregelen die de regering-Bouterse heeft aangekondigd. "De staat rekende dit jaar op inkomsten van 7,5 miljard Surinaamse dollars (ruim 2 miljard euro, red.). Maar door de tegenvallende olie- en goudprijs is dat nu bijgesteld naar 4,4 miljard." De minister kondigde een aangepaste begroting aan.

Zure appel

Ronald Hooghart, voorzitter van de grootste ambtenarenbond CLO, zegt dat zijn leden aan het einde van de maand gewoon hun salaris moeten krijgen.

"Je weet wat er gebeurt als een baas zijn werknemers niet betaalt. Dan komen er acties", aldus Hooghart, die zelf sinds kort in het parlement zit voor Bouterses Nationale Democratische Partij (NDP). Toch is Hooghart optimistisch. "Ik ken de minister als een heel consciëntieus man en ook hij weet dat hij een probleem heeft als er niet betaald wordt. Ik ga nog niemand oproepen om de straat op te gaan."

Ook Hugo Blanker van de ambtenarenbond COL wacht het einde van de maand rustig af. “Ik ga ervan uit dat er tegen die tijd voldoende geld is om de ambtenaren uit te betalen. Er moet op tal van fronten financieel orde op zaken gesteld worden en ik denk dat dit de zure appel is waar het land doorheen moet bijten.”

Financieel gedrocht

Ook minister Hoefdraad wees er in het parlement op dat er veel mis is met de overheidsfinanciën. Binnen de verschillende overheidsorganisaties en semi-overheidsbedrijven vinden volgens hem 'zeer oneigenlijke vormen van transacties' plaats.

Zo blijkt dat energiebedrijf EBS geen belastingen en dividend aan de staat Suriname afdraagt. In ruil daarvoor betaalt de overheid geen elektriciteitsrekeningen. "We hebben een financieel gedrocht gecreëerd waar we nu vanaf moeten komen", aldus de minister. Volgens Hoefdraad zal dat niet eenvoudig zijn. "Iets wat al tientallen jaren fundamenteel fout zit kan je niet van het ene moment op het andere herstellen."

Economie redden

President Bouterse kondigde vorige week aan dat de prijzen van brandstof, water en elektriciteit sterk omhoog gaan. Het staatshoofd herhaalde vrijdag dat de aangekondigde maatregelen nodig zijn om de de Surinaamse economie te redden. "De wereldsituatie spreekt voor zich. Mensen zijn zich er onvoldoende van bewust wat er gaande is", aldus Bouterse. Hij verwacht dat het binnen twee jaar beter zal gaan in het land.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl