'Slecht voor Nederland, slecht voor spelers'

De Boer, Cocu en Van Bronckhorst over Oranje

Aan de vooravond van de vijfde speelronde van de eredivisie blikken oud-internationals Frank de Boer, Phillip Cocu en Giovanni van Bronckhorst terug op de dramatische week van het Nederlands elftal. "Doodzonde", stelde Ajax-trainer De Boer. 

"Ik ben geschrokken en teleurgesteld", vervolgde de 112-voudig international. "Het is slecht voor Nederland en slecht voor de ontwikkeling van de spelers om eventueel een groot toernooi te missen."

'Openstaan voor verbeteringen'

Feyenoord-collega Van Bronckhorst denkt dat het Nederlandse voetbal flinke imagoschade heeft opgelopen. "Dit heeft invloed op de manier waarop mensen naar ons als voetballand kijken", aldus de 106-voudig international.

"In vijf jaar tijd zijn we van de nummer twee, drie van de wereld afgezakt naar moeite hebben om ons te plaatsen voor het EK", zei Van Bronckhorst. "Het geeft aan hoe snel het kan gaan in het voetbal."

Voor PSV-coach Phillip Cocu, die 101 keer voor het Nederlands elftal uitkwam, zijn de matige prestaties van Oranje geen reden om de 'Hollandse School' vaarwel te zeggen. "Onze voetbalcultuur gooi je niet overboord als het even tegenzit. We moeten wel openstaan voor facetten die we kunnen verbeteren."