Vueling zoekt 200 piloten

Vueling

De Spaanse luchtvaartmaatschappij Vueling zoekt 200 nieuwe piloten. De prijsvechter is flink aan het groeien en uitbreiden. 

Zo vliegt Vueling vanaf april volgend jaar 's zomers vier keer en 's winters drie keer per week tussen Barcelona en Eindhoven. En vanaf juni gaat de maatschappij ook tussen Barcelona en Maastricht vliegen. 

De nieuwe piloten worden gestationeerd in Barcelona of een van de andere Europese bases van de maatschappij. Ze moeten wel Spaans spreken. Ook moeten ze de training voor het besturen van Vuelingtoestellen à 25.000 euro zelf betalen. Daarna kunnen ze een halfjaarcontract krijgen.

De Nederlandse vakbond voor piloten, VNV, ageert al een tijd tegen het zelf moeten betalen van zulke trainingen, ook wel pay-to-fly genoemd. Volgens de VNV maken de maatschappijen misbruik van wanhopige werkloze piloten, die door de slechte arbeidsmarkt niet aan de bak komen.

Maatschappijen als KLM en Lufthansa doen niet aan pay-to-fly. Daar worden beginnende piloten betaald terwijl ze een zogeheten type rating halen.