De sluitingsceremonie van de KMS in december vorig jaar defensie.nl

Het gemeentebestuur van Weert stemt in met de komst van een asielzoekerscentrum voor de opvang van duizend asielzoekers. Daarvoor wordt de Van Horne Kazerne gebruikt. Die was tot eind vorig jaar het onderkomen van de Koninklijke Militaire School (KMS). Met het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) is afgesproken dat de kazerne vijf jaar beschikbaar is. 

Het verzoek om asielzoekers op te vangen kwam twee weken geleden binnen. Het college vroeg even bedenktijd, maar twijfelde niet aan de "noodzaak en urgentie" van het COA-verzoek. "Wij willen onze ogen en oren niet sluiten voor de mensonwaardige beelden die dagelijks de huiskamer binnenkomen", zegt burgemeester Heijmans op de website van de gemeente.

Gisteren doken er al berichten op dat er in Weert asielzoekers worden ondergebracht. De gemeente wilde niet reageren, omdat buurtbewoners nog niet op de hoogte waren gebracht. Vandaag hebben zij een brief gekregen. Daarbij zit een uitnodiging voor een informatiebijeenkomst op maandagavond a.s.

Budel

Weert ligt 15 kilometer van Budel. Vanmorgen werd bekend dat daar een tweede aanmeldcentrum voor asielzoekers komt. Heijmans is niet bang dat de komst van zoveel vluchtelingen tot spanningen zal leiden.

"De ervaringen elders in het land leren dat alle vooroordelen en alle angst en bezorgdheden die er zijn uiteindelijk meevallen. We hebben er begrip voor, maar zullen dat goed met onze bewoners monitoren en wij hebben er het volste vertrouwen in dat dat uiteindelijk goed gaat komen", zegt Heijmans.

STER reclame