ANP
NOS NieuwsAangepast

Miljoenennota gelekt: breed gedragen herstel

Het kabinet begint de Miljoenennota met de kwalificatie "Breed gedragen herstel", zeggen bronnen tegen de NOS. Ook de hoofdboodschap van het kabinet op Prinsjesdag is gelekt: "Nederland is terug in de economische kopgroep van Europa, maar we moeten nuchter blijven", citeert RTL Nieuws een document waarin is vastgelegd hoe de ministers de komende week moeten communiceren. RTL heeft ook het voorwoord van minister Dijsselbloem gepubliceerd.

Dijsselbloem maakt daarin bekend dat hij dit jaar de Prinsjesdagstukken in het originele koffertje van minister Lieftinck zal doen. Het koffertje wordt daarvoor uit het museum gehaald. Dijsselbloem is positief over de economie. "Nederland heeft zich ontworsteld aan de crisis", schrijft hij. "Het vertrouwen lijkt terug."

De Telegraaf zegt de Miljoenennota in handen te hebben. Volgens de krant schrijft het kabinet dat de economie volgend jaar harder groeit dan verwacht, namelijk met 2,4 procent. Maar alle maatregelen die worden genoemd zijn al eerder uitgelekt of door het kabinet bekendgemaakt.

Lekken

Premier Rutte zegt op zijn wekelijkse persconferentie over het lekken: "Ik doe dit nu vijf jaar. Dit hoort er kennelijk bij, maar het is iets waar ik mij ongelofelijk aan erger." Toch wil hij niet dat de verspreiding en geheimhouding van de Prinsjesdagstukken volgend jaar anders wordt geregeld. Voor de grap gaf hij RTL-journalist Frits Wester op de persconferentie het woord. Die stond vervolgens op en las de communicatiestrategie voor.

Over de inhoud van de uitgelekte boodschap zegt Rutte dat nuchterheid op zich geen nieuw thema is: "Het gaat beter met de economie. Ik ben blij dat we in de voorste wagon zitten en opschuiven naar de voorste stoelen. Maar de trein rijdt door onzeker landschap."

  • Premier Rutte geeft RTL-journalist Frits Wester het woord
  • Premier Rutte heeft persoonlijk niet gelekt

Ook minister Kamp wilde na afloop van de ministerraad de kabinetsboodschap wel een beetje toelichten. "Het gaat economisch beter, de ondernemers zien dat de omzetten groeien, dat de winst groeit en er is meer werkgelegenheid. We zijn zover gekomen, omdat we nuchter zijn gebleven toen het slecht ging. Als we nu ook nuchter kunnen blijven nu het goed gaat, kunnen we dat vasthouden." De groei komt voor een groot deel doordat consumenten en bedrijven weer meer durven uit te geven.

Minister Hennis reageerde wat terughoudender: "Het lekken, daar ben ik al heel lang klaar mee en ik ga er ook helemaal niet op reageren."

Rutte: nuchterheid over economisch herstel

Geheim

Vorig jaar spande RTL Nieuws nog een kort geding aan tegen de overheid om inzage te krijgen in de Miljoenennota omdat er zo veel uit werd gelekt. Dat verzoek werd toen afgewezen. De NOS publiceerde vorig jaar de belangrijkste cijfers van de Prinsjesdagstukken op de dag dat alle Kamerleden de stukken kregen maar die nog geheim moesten houden.

Ook dit jaar leverde het uitlekken van informatie uit de Prinsjesdagstukken weer discussie op. SP-Kamerlid Van Raak riep premier Rutte op de stukken openbaar te maken nu er toch zo veel was uitgelekt. Maar premier Rutte ziet dat niet zitten. De Tweede Kamer schreef vervolgens een boze brief aan het kabinet.

NOS
De beveiligde usb-stick met de Prinsjesdagstukken

Vanmiddag om 16.00 uur hebben de Kamerleden de Miljoenennota en de begrotingen uitgereikt gekregen op een usb-stick. Zij mogen er tot dinsdagmiddag 15.15 uur niets over zeggen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl