Technicus Wikimedia

Het aantal vacatures in de technische sector blijft doorgroeien. Vooral op de hogere niveaus zijn een groot aantal technisch geschoolde werknemers nodig, blijkt uit een rapport (pdf) van het UWV. In totaal waren er in het tweede kwartaal van dit jaar 29.000 banen beschikbaar en dat is 28 procent meer dan twee jaar eerder.

Sinds 2013 is het aantal vacatures in de techniek gestegen, omdat de economie aantrekt. Ook bij de uitvoerende beroepen, bijvoorbeeld in de metaal en de elektrotechniek, is veel vraag naar technisch geschoolde vakmensen. 

Ook de arbeidsmarkt voor ICT'ers biedt veel kansen, voornamelijk op de hogere en wetenschappelijke niveaus, concludeert het UWV. Bedrijven zitten onder meer te wachten op hoogopgeleide softwareontwikkelaars en specialisten.

MBO-ers

Voor mensen met lagere opleidingsniveaus is de situatie minder rooskleurig. Er staan 50.000 technici op mbo-niveau als werkzoekende ingeschreven bij het UWV. De instantie gaat proberen deze groep geschikt te maken voor moeilijk vervulbare vacatures door middel van korte scholingen.

STER reclame