Vluchtelingen bij aanmeldcentrum Ter Apel NOS

In Budel, in Noord-Brabant, komt een tweede aanmeldcentrum voor asielzoekers. Het ministerie van Veiligheid en Justitie en de gemeente Cranendonck, waaronder Budel valt, melden dat het een tijdelijke plek wordt. Uiteindelijk zou het COA het centrum in 2017 willen verhuizen naar Gilze-Rijen.

Het aanmeldcentrum komt in de voormalige Nassau-Dietzkazerne, die nu al een asielzoekerscentrum is en 1500 mensen kan herbergen. Er worden 400 plekken vrijgemaakt voor asielzoekers die door het centrum in Ter Apel naar Budel worden doorgestuurd.

Budel werd al langer genoemd als tweede, tijdelijke plaats waar asielzoekers zich moeten melden. Het COA is hard op zoek naar een tweede plek om het aanmeldcentrum in Ter Apel te ontlasten. Ter Apel is nu nog het enige aanmeldcentrum en kan de toestroom van asielzoekers nauwelijks meer aan.

Aanmeldstraat

Het ministerie van Veiligheid en Justitie spreekt in Budel van een 'aanmeldstraat'. Dat betekent dat de IND en de vreemdelingenpolitie daar alleen de registratie doen. "In een aanmeldcentrum, zoals in Ter Apel, wordt de hele procedure doorlopen", zegt een woordvoerster. 

Burgemeester Vermue van Cranendonck, waar Budel onder valt zegt dat de mensen in principe naar Ter Apel blijven gaan. Alleen als het daar te druk wordt, komen ze naar Budel.

Budel bereidt zich voor op komst vluchtelingen

In Budel zijn sinds anderhalf jaar twee opvanglocaties voor asielzoekers. De burgemeester heeft goede ervaringen met de opvang van vluchtelingen. Ze zegt dat het niet heeft geleid tot overlast en dat de criminaliteitscijfers niet zijn gestegen. 

STER reclame