De politie doet onderzoek na een liquidatie
NOS Nieuws

Burgemeesters: geef geld voor beter plukken van criminelen

Het plukken van criminelen gebeurt te versnipperd. Twaalf burgemeesters en de topman van het Openbaar Ministerie vragen daarom 50 miljoen euro aan het kabinet om criminelen efficiënter geld af te kunnen pakken. "Dat wordt ruimschoots terugverdiend", zeggen ze in een open brief in de Volkskrant.

Volgens burgemeesters van onder meer Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag wordt er momenteel slechts 1 procent van het inkomen van criminelen afgepakt. Geschat wordt dat criminelen jaarlijks 9,3 miljard euro verdienen.

"In de strijd tegen de georganiseerde criminaliteit willen wij criminelen nog meer treffen in hun motief: het financieel en materieel gewin. Dat kunnen wij wanneer gemeenten, politie, OM en de Belastingdienst nog meer optreden als één overheid", schrijven ze.

Lokale en regionale projecten

De briefschrijvers wijzen erop dat er nu nog veel verschillende instanties bezig zijn met het plukken van criminelen. Afpakken gebeurt via het strafrecht, het fiscaal recht en het bestuursrecht. Door meer samenwerking kan dat efficiënter.

Met de 50 miljoen euro kunnen lokale en regionale projecten worden gefinancierd waarin de betrokken partijen nauwer samenwerken. Burgemeester Noordanus van Tilburg wijst op een proef in Brabant waarmee veel succes is geboekt. Volgens de burgemeester is er met een investering van twee miljoen euro zo'n twintig miljoen teruggevorderd. "Dat laat zien dat het kan."

Risico op onschuldige slachtoffers

De investering zal zichzelf terugverdienen, schrijven de burgemeesters. "Sterker nog: onze verwachting is dat in de praktijk meer zal worden afgepakt dan deze 50 miljoen en dat zal ten goede komen aan de rijkskas en daarmee aan de inwoners van Nederland."

In de brief roepen de burgemeesters op snel te handelen, omdat er steeds vaker drugslaboratoria in woonwijken opduiken en mensen op klaarlichte dag worden geliquideerd. "Georganiseerde criminaliteit komt steeds meer bovengronds en bovendien wordt het risico op onschuldige slachtoffers steeds groter."

Alle mogelijkheden

Minister Van der Steur zegt in een reactie op de oproep van de burgemeesters dat hij naar alle mogelijkheden kijkt om de criminaliteit in Nederland de kop in te drukken. "En daar hoort deze optie zeker bij."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl