Nicolas de Jong duelleert met de Griekse center Kostas Koufos bij het EK in Zagreb. Nederland verloor van de Grieken en is uitgeschakeld
NOS Sport

Basketballers uitgeschakeld na nederlaag tegen Grieken

De Nederlandse basketballers zijn op het EK uitgeschakeld. Een overwinning op titelkandidaat Griekenland, die een plaats in de achtste finales zou hebben opgeleverd, bleek een brug te ver: 65-68.

Oranje begon prima tegen de tweevoudig Europees kampioen (1987 en 1995) en nam in het eerste kwart zelfs de leiding. In het wat gehaaste, rommelige tweede deel bogen de Grieken een achterstand van zes punten om in een 34-31 voorsprong.

Onder de borden had Oranje het vooral lastig tegen NBA-speler Giannis Antetokounmpo (Milwaukee Bucks) en Real Madrid-center Ioannis Bourousis. Toch bleef het, vooral dankzij uitblinker Charlon Kloof (15 punten) tot op het laatst spannend.

Oranje wist een gat van negen punten bijna te dichten. Een tweede EK-stunt bleef uiteindelijk, ook omdat er in de slotfase vijf vrije worpen werden gemist, uit voor de strijdbare ploeg van coach Toon van Helfteren.

EK basketbal: Nederland - Griekenland
Nicolas de Jong gaat naar de basket in het EK-groepsduel tegen Griekenland

Opgeheven hoofd

Door de nederlaag eindigt Nederland als laatste in groep C. Toch kunnen de basketballers met opgeheven hoofd huiswaarts keren. Het eerste groepsduel met Georgië werd zelfs gewonnen en ook daarna liet de ploeg een goede indruk achter tegen de hoger ingeschaalde ploegen van Kroatië, Slovenië en Macedonië. Een plek in de volgende ronde zat er echter niet in.

Indeling van de achtste finales:

Frankrijk - Turkije

Letland - Slovenië

Spanje Polen

Griekenland - België

Servië - Finland

Kroatië - Tsjechië

Israël - Italië

Litouwen - Georgië

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl