De Afghaanse hoofdstad Kabul
NOS Nieuws

Nederlandse hulpverlener in Afghanistan vrijgelaten

De Nederlandse hulpverlener Anja de Beer, die in juni in Afghanistan werd ontvoerd, is vanavond vrijgekomen. Dat heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken bekendgemaakt. De Nederlandse directeur van een Zwitserse hulporganisatie werd destijds gekidnapt in de hoofdstad Kabul.

De Beer is opgevangen door de Nederlandse ambassade in Kabul en maakt het naar omstandigheden goed, zegt Koenders. Ze heeft contact gehad met haar familie.

Onzekerheid

Minister Koenders is opgelucht: "Ik ben blij dat er een einde is gekomen aan 81 lange dagen van onzekerheid. Ik heb met haar gesproken. Het is een enorme geruststelling te horen dat ze in goede gezondheid verkeert."

Anja de Beer
Koenders: hulpverlener in Afghanistan vrijgelaten

Het is onduidelijk door wie De Beer is ontvoerd en hoe ze is vrijgelaten. Koenders wil daar niets over zeggen in het belang van andere westerlingen die ontvoerd zijn in Afghanistan.

Losgeld

De Nederlandse regering heeft volgens Koenders zoals gebruikelijk geen losgeld betaald en is niet zelf in contact geweest met de ontvoerders. Er is wel contact geweest met andere partijen, zoals de Afghaanse regering en haar werkgever. Koenders wil niet zeggen of de Zwitserse hulporganisatie losgeld heeft betaald.

Wanneer De Beer teruggaat naar Nederland is nog niet duidelijk. "Het is aan haar om dat met mensen van de ambassade en anderen de komende uren en dagen te bezien", zegt de minister.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl