kitchener.lord / Flickr / CC / by-nc-nd
NOS Nieuws

Bemanning bommenwerper krijgt na 74 jaar naam op graf

De bemanningsleden van een Britse bommenwerper die in 1941 boven Friesland werd neergeschoten, krijgen na 74 jaar alsnog een naam op hun graf. De Koninklijke Luchtmacht en de Stichting Missing Airmen Memorial Foundation (SMAMF) hebben na jaren onderzoek de identiteit van de zes inzittenden achterhaald.

Naar nu blijkt waren er vijf Britten en een Nieuw-Zeelander aan boord. Dinsdag worden de nieuwe grafstenen ingezegend op de Noorderbegraafplaats in Leeuwarden. Enkele familieleden van de oorlogsvliegers zullen daarbij aanwezig zijn.

Bombardement

De SMAMF en de luchtmacht ontdekten op basis van Britse, Duitse en Nederlands archieven al eerder dat het vliegtuig de Wellington R1397 moet zijn geweest. Het toestel was op de terugweg na een bombardement op de havens van de Noord-Duitse stad Emden. Met deze informatie stapten de organisaties naar de Britse autoriteiten, die uiteindelijk de namen van de bemanning konden terugvinden.

De bemanning werd na de crash naamloos begraven op de begraafplaats in Leeuwarden. Eerdere pogingen om hun identiteit te achterhalen liepen op niets uit.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl