EPA

Vanwege de aanhoudende stroom vluchtelingen hebben de Oostenrijkse spoorwegen het treinverkeer van en naar Hongarije stilgelegd. Volgens de spoorwegen zijn de treinen overbelast. 

De ÖBB, de Oostenrijkse NS, bericht dat er geen treinen rijden tussen Wenen en Boedapest. Ook worden in Hongarije geen treintickets meer verkocht naar Oostenrijk. 

De spoorwegen doen een oproep aan mensen om niet met auto's vluchtelingen naar de verschillende stations te brengen.

De afgelopen nacht zijn zo'n 3700 vluchtelingen de grens overgestoken van Hongarije naar Oostenrijk. Ook gingen 3300 mensen de grens over van Servië naar Hongarije.

Registreren

Er is nu sprake van een piek, maar de laatste weken zijn tienduizenden vluchtelingen via Hongarije en Oostenrijk naar Duitsland gegaan. Een deel van hen is doorgereisd naar het noorden, richting Zweden. Gisteren legde de Deense politie het treinverkeer vanuit Duitsland stil om mensen te dwingen zich te registreren. Vandaag is de blokkade opgeheven.

Denemarken heeft relatief strenge asielwetten, in tegenstelling tot Zweden. Dat laatste land krijgt na Duitsland de meeste asielverzoeken.

Vandaag passeerden ook zo'n 7000 mensen de Grieks-Macedonische grens. Vanuit Macedonië reizen de meesten door naar Servië en via Hongarije en Oostenrijk naar Duitsland.

Vluchtelingen die de Grieks-Macedonische grens zijn overgestoken lopen naar een bus AFP

Hongarije overweegt de noodtoestand af te kondigen, zei minister Janos Lazar van Binnenlandse Zaken vandaag. De maatregel wordt begin volgende week besproken in de ministerraad. Als de noodtoestand inderdaad wordt afgekondigd wordt het strafbaar voor asielzoekers om de grens illegaal te passeren.

Hongarije bouwt een hek aan de grens met Servië, maar dat is nog niet klaar. Volgens minister Lazar is het begin volgende maand gereed. Begin deze week stapte de Hongaarse minister van Defensie op; het zou hem kwalijk zijn genomen dat het hekwerk nog altijd niet gebouwd is. 

STER reclame