Consumenten die tussen 1996 en 2006 een Philips-beeldbuis kochten als deze, hebben recht op een schadevergoeding (foto uit 2003)
NOS Nieuws

'Geld terug voor Philips-tv met beeldbuis'

Iedereen die tussen 1996 en 2006 een Philips-televisie of computer met beeldbuis heeft gekocht, heeft recht op een schadevergoeding. Volgens ConsumentenClaim moet dat de conclusie zijn nadat het Europees Hof gisteren de eerder opgelegde boete aan Philips en LG voor deelname aan een beeldbuiskartel in stand had gehouden.

Voor gedupeerden opent dat de weg naar schadevergoeding", zegt Stef Smit namens ConsumentenClaim. "Hiermee staat de aansprakelijkheid van Philips vast. Het bedrijf moet nu over de brug komen. Daar is geen ontkomen meer aan. Eerder heeft Philips al gedupeerden in de VS schadeloos gesteld. Nu is Nederland aan de beurt."

Consumenten zouden door verboden afspraken ongeveer 10 procent te veel hebben betaald. Voor een apparaat van 1000 euro betaalde de klant dus grofweg 100 euro te veel. ConsumentenClaim heeft inmiddels contact met de Consumentenbond over juridische vervolgstappen.

Schadeloos

Op 5 december 2012 deelde de Europese Commissie na jarenlang onderzoek een megaboete uit aan de beeldbuisproducenten. Philips moest ruim 300 miljoen euro betalen, maar ging daartegen in beroep. De Consumentbond riep Philips al eerder op om gedupeerden schadeloos te stellen.

Ook Bart Combée, directeur van de Consumentenbond, is blij: "Het is goed dat toezichthouders bestraffend optreden en aan dit soort praktijken een einde maken, maar daarmee hebben gedupeerde consumenten hun schade nog niet terug. De drempels om die schade te verhalen, zijn voor individuele consumenten te hoog."

Tienduizenden

In 2013 startte ConsumentenClaim de beeldbuisclaim. Binnen enkele weken meldden vele tienduizenden klanten zich. Doordat Philips hoofdelijk aansprakelijk is voor de schade, kunnen ook gedupeerden met een ander merk toestel zich bij de claim aansluiten.

De bedrijven maakten bijna tien jaar lang, van 1996 tot 2006, afspraken over onderdelen van beeldbuizen voor televisies en computers, aldus Brussel. Ook verdeelden ze markten en klanten onder elkaar en beperkten ze hun productie.

Philips blijft het, ook na gisteren, oneens met de uitspraak en gaat weer in beroep.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl