NOS Nieuws

VVD en PvdA leggen vluchtelingenplan ieder anders uit

Zijlstra (VVD): het woord meer lijkt me helder

VVD en PvdA geven allebei hun eigen uitleg aan de manier waarop het kabinet het vluchtelingenprobleem wil oplossen. In het debat in de Tweede Kamer kozen VVD-fractievoorzitter Zijlstra en PvdA-leider Samsom allebei een andere inzet.

Samsom zei dat er vooral meer vluchtelingen zullen worden opgevangen in Europa. "Laten we alsjeblieft niet nog meer mensen opvangen in de regio, daar is het al zo vol", verzuchtte hij.

Oversteek

Hij wil niet meer, maar wel betere opvang in landen als Libanon, Turkije en Jordanië. Volgens hem zullen vluchtelingen op termijn dan niet meer de behoefte hebben om de oversteek te wagen.

VVD'er Zijlstra zei kort daarna dat hij vasthoudt aan het nu indammen van de vluchtelingenstroom naar Europa. "Meer opvang in de regio. Het woord 'meer' heeft maar één betekenis." De VVD wil alleen nog asielzoekers toelaten die een uitnodiging hebben om te komen.

Volgens de oppositie staan die twee verhalen haaks op elkaar. De partijen willen weten met welke inzet het kabinet volgende week naar Brussel gaat.

Veilig gebied

Zijlstra wil alleen instemmen met het herverdelen van asielzoekers over de lidstaten als vluchtelingen die een veilig gebied hebben bereikt hun recht op asiel in Europa verliezen. Alleen dan zou Nederland op korte termijn ruim 7000 asielzoekers moeten opvangen.

D66, SP en GroenLinks wilden weten of ook Samsom het kabinetsplan zo uitlegt. Ze vroegen of hij de ruim 7000 acute vluchtelingen wel wil toelaten, als de EU niet instemt met het Nederlandse plan. De PvdA-leider denkt dat Europa naar Nederland zal luisteren. "Die mensen zijn welkom."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl