1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
EPA
NOS Sport

Kroatische NBA-sterren geïrriteerd door sterk Nederlands spel

Vooraf leken de Nederlandse basketballers weinig kans te hebben in het EK-duel met thuisland en titelkandidaat Kroatië. Maar dat viel alleszins mee: Oranje ging gisteravond in zijn vierde groepswedstrijd eervol met 78-72 ten onder.

"We kunnen trots zijn op zo'n wedstrijd", sprak speler Roeland Schaftenaar na het intense duel. "De eerste vijftien minuten hebben we vrijwel perfect gespeeld." Nederland leidde in het begin van de wedstrijd tegen de grote favoriet. Op enig moment bedroeg de voorsprong zelfs twaalf punten.

"Als we de afgelopen dagen zo goed hadden gespeeld als tegen Kroatië, hadden we meer dan één wedstrijd gewonnen", zei Schaftenaar. "Het is nu te laat, maar dat kunnen we wel meenemen."

"We hebben natuurlijk wel kansen gehad", aldus Schaftenaar. "De laatste vijf minuten van het tweede kwart was eigenlijk het punt waarop zij in de wedstrijd kwamen. Toen zij druk gingen zetten, toen hadden wij gewoon een probleem."

Debutant

De 19-jarige Yannick Franke maakte tegen Kroatië zijn debuut in Oranje. En dan was hij ook nog eens goed voor een fraaie driepunter. "Dat is natuurlijk fantastisch, met zo veel publiek in Kroatië. Dat is een droom van elke speler."

Bij de Kroaten speelden drie NBA-sterren mee: Bojan Bogdanovic (Brooklyn Nets), Mario Hezonja (Orlando Magic) en Damjan Rudez (Minnesota Timberwolves). "Vet", vond Franke dat. "Ik kijk tegen zulke mensen op, ik ken ze van de televisie. En ineens sta je tegenover ze. Dat is natuurlijk gaaf."

Schaftenaar merkte tijdens de wedstrijd dat de Kroatische sterren geïrriteerd raakten door de tegenstand van Nederland. "Ik denk niet dat ze hadden verwacht dat ze zo achter zouden komen. Ze zijn het thuisland en ze hebben natuurlijk hun NBA-sterren. Die waren er niet zo blij mee."

Debutant Franke hoopt in ieder geval dat wedstrijden als deze de populariteit van het Nederlandse basketbal ten goede komen. "We weten dat het Nederlands voetbalelftal het EK waarschijnlijk niet gaat halen en wij staan hier. Misschien dat het basketbal hiermee hogerop komt."

De Grieken

Vandaag volgt de laatste groepswedstrijd van Nederland tegen Griekenland, dat al zeker is van de eerste plaats in de groep. "We gaan weer proberen een wedstrijd als vandaag neer te zetten", aldus Schaftenaar, speler van het Griekse Rethymno Aegean. "Ik ken die jongens, Griekenland gaat spelen om te winnen. Het is geen land dat een wedstrijd laat lopen."

Basketballers verliezen na sterk begin van Kroatië

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl