Roger Federer viert zijn zege op Richard Gasquet
NOS Sport

Federer en Wawrinka overtuigend door

De US Open krijgt voor het eerst in de 134-jarige historie een Zwitserse halve finale. Vijfvoudig kampioen Roger Federer en Stan Wawrinka hebben zich met opvallend gemak onder de laatste vier geschaard en spelen vrijdag tegen elkaar om een plaats in de finale.

Federer geeft masterclass

Federer boekte zijn vijftiende zege op Richard Gasquet: 6-3, 6-3, 6-1. De Fransman won in 2005 hun eerste duel in Monaco en zegevierde in 2011 in Rome (beide malen op gravel), maar versloeg Federer nog nooit op hardcourt.

Ook ditmaal zat die zege er geen moment in. Gasquet kreeg een masterclass van de 34-jarige Zwitser, die in New York nog geen set heeft verloren.

Prachtige punten

Zeventienvoudig grandslamwinnaar Federer serveerde vorstelijk, maakte geregeld prachtige punten aan het net, sloeg maar liefst vijftig winners (Gasquet slechts acht) en kreeg geen enkel breakpoint tegen.

De Fransman, die twee jaar geleden in New York in de halve finales van Rafael Nadal verloor, kwam er gewoonweg niet aan te pas.

  • AFP
    Veel bekende gezichten op de tribune: Jimmy Fallon en Justin Timberlake doen een dansje
  • AFP
    Bradley Cooper, een vriend van Federer, is er ook weer bij
  • AFP
    Oud-winnaar Andre Agassi geniet ook
  • EPA
    Back to the Future-acteur Michael J. Fox
  • EPA
    En nog een acteur: Alec Baldwin

Vlekkeloos optreden Wawrinka

Datzelfde overkwam Kevin Anderson tegen Stan Wawrinka. Terwijl de Zwitser een vlekkeloos optreden liet zien, haperde het gevaarlijkste wapen van het Zuid-Afrikaanse servicekanon, waardoor ook Wawrinka de buit in drie sets binnen had: 6-4, 6-4, 6-0.

Van de zeven onderlinge wedstrijden had Anderson de laatste vier gewonnen, maar die serie kwam tot een abrupt einde.

Service laat Anderson in de steek

Anderson, die voor het eerst in de kwartfinales van een grandslamtoernooi stond, kan normaliter leunen op zijn opslag, maar die liet hem nu lelijk in de steek. Tegenover twaalf aces stonden negen dubbele fouten en met twee ervan schonk hij de Zwitser een break.

De service-statistieken van de fitte en gretige Wawrinka waren een stuk beter. Bovendien produceerde Anderson veel meer afzwaaiers (42, tegenover maar 15 voor Wawrinka).

Kevin Anderson wordt moedeloos van de overmacht van Stan Wawrinka

Nederlaag Federer op Roland Garros

Federer en Wawrinka staan vrijdag voor de twintigste keer tegenover elkaar. Slechts drie keer won Wawrinka, waaronder de laatste keer, in mei in de kwartfinales van Roland Garros.

Vier dagen later won hij in de finale van Novak Djokovic en boekte daarmee zijn tweede grandslamzege.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl