Basketballers maken het Kroatië lastig

Basketballers verliezen na sterk begin van Kroatië

De Nederlandse basketballers hebben in hun vierde EK-wedstrijd na een sterk begin met 78-72 verloren van Kroatië. Het was de derde nederlaag op rij voor de ploeg van bondscoach Toon van Helfteren. Oranje, dat donderdag het nog ongeslagen Griekenland treft, heeft nog een minieme kans om de achtste finales te halen.

Oranje was in Zagreb voor rust lang de meerdere van de in eigen land spelende titelkandidaat, die in de jaren negentig olympisch zilver, WK-brons en twee keer EK-brons won. Een reeks driepunters van Kees Akerboom, Yannick Franke, Arvin Slagter en Charlon Kloof leidde zelfs tot een gat van twaalf punten: 34-22.

In de slotfase van de eerste helft boog de nummer vier van het vorige EK echter een achterstand van acht punten (27-35) om in een 37-35 ruststand. Kroatië liep uit tot maximaal twaalf punten, waarna Oranje enkele keren terugkwam tot op drie punten, maar een stunt bleef uit.