Minister Hennis van Defensie
NOS Nieuws

Hennis: geen plaats voor geradicaliseerde salafisten

Minister Hennis vindt dat er binnen de krijgsmacht geen ruimte is voor mensen die geradicaliseerd zijn en het salafisme aanhangen, een fundamentalistische stroming binnen de islam. In de Tweede Kamer zei ze dat voor deze groep hetzelfde beleid geldt als voor mensen die op andere manieren zijn geradicaliseerd.

Naar aanleiding van vragen van CDA en ChristenUnie liet Hennis doorschemeren dat militairen die zich tot het salafisme bekeren worden ontslagen. Zij doelt daarmee op de aanhangers van het geloof die tegelijk ook extremistische standpunten innemen.

In de Kamer zijn ook nog veel vragen over de militair van wie vorige week bekend werd dat hij zich heeft aangesloten bij IS. Hennis herhaalde dat het nieuws over de militair een klap is, maar ze wilde er verder weinig over kwijt, omdat er nog een onderzoek loopt. Ze benadrukte dat er geen aanleiding is om te denken dat werving, selectie en screening bij defensie te wensen overlaten.

Moslim-militairen

Hennis keerde zich fel tegen een pleidooi van de PVV om geen moslims tot de krijgsmacht toe te laten. "Ook islamitische militairen zijn bereid om in het uiterste geval hun leven te geven voor de vrijheid van de Nederlanders en ook voor aanhangers van de PVV", zei de minister.

Hennis werd ook gevraagd naar uitlatingen van premier Rutte dat jihadisten beter in oorlogsgebied kunnen omkomen dan dat ze weer terugkeren naar Nederland. Met name D66 en SP hadden kritiek op die uitspraak. Hennis zei dat ze hetzelfde antwoord had gegeven als de premier, "als haar dezelfde meerkeuzevraag was voorgelegd". Maar net als Rutte benadrukte ze dat het niet een wens is of beleid.

Hennis over salafisten

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl