Danny Blind bij aankomst van Oranje op Schiphol
NOS Voetbal

Blind kan sportpsycholoog Schuijers altijd bellen

Het is voer voor psychologen. De vraag waarom het misging bij het Nederlands elftal. Niet in één of twee wedstrijden, maar een jaar achtereen. Na het WK voetbal maakte Oranje een duikvlucht met een vrijwel zeker catastrofale afloop.

Veel andere nationale teams hebben in de begeleidingsstaf ook een psycholoog opgenomen. De nationale voetbalploeg niet. Marc Lammers, Robin van Galen en Rico Schuijers buigen zich desgevraagd over het onderwerp.

"Danny Blind mag me bellen. Dan gaan we kijken of we een verandering teweeg kunnen brengen en dat er meer aandacht komt voor de mentale kant", zegt Schuijers, zelf sportpsycholoog.

Het Nederlands elftal is toe aan een mentale opkikker

Mentale opkikker

Lammers en Van Galen zweren bij hem. Toen Lammers bondscoach was van de hockeydames en Van Galen van de waterpolovrouwen was Schuijers een belangrijk onderdeel van hun weg naar olympisch goud.

Alle drie zijn ze het erover eens dat het Nederlands elftal een mentale opkikker nodig heeft. Schuijers: "Er moet meer aandacht voor het groepsproces komen."

En Lammers: "Volgens mij moeten ze eerst met elkaar gaan zitten, de spelers, en eens even flink gaat praten hoe ze de volgende twee wedstrijden gaan doen."

Van Galen: "Bewust bezig zijn met waar liggen mijn kwaliteiten en mijn tekortkomingen. Dat zie ik niet echt terug."

Danny Blind probeert zijn spelers te bereiken in Turkije

Conservatief

Een sportpsycholoog is niet dé oplossing van de problemen, maar hoort wel onderdeel van de begeleiding te zijn, vinden de drie. Waarom is de voetbalwereld daar toch zo conservatief in?

"Er zijn coaches die mij als een bedreiging zien", zegt Schuijers. "En sommige mentalcoaches zijn in het verleden over de schreef gegaan. Daarom moeten er goede afspraken gemaakt geworden. Alles gebeurt op basis van vertrouwen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl