Joost Zwagerman (1963 - 2015)
NOS Nieuws

Schrijver Joost Zwagerman overleden

Schrijver, essayist, columnist, dichter en publicist Joost Zwagerman heeft een einde gemaakt aan zijn leven. Zijn uitgeverij De Arbeiderspers heeft dat laten weten. Zwagerman is 51 jaar geworden.

Hij zou gisteravond om 22.30 uur te gast zijn in het Radio 4-programma Opium op 4, waar hij zou komen praten over zijn nieuwe boek De stilte van het licht. De redactie zat te wachten, maar hij kwam niet opdagen. Toen het nieuws over zijn dood bekend werd, werd besloten de muziek te draaien die Zwagerman voor het programma had uitgezocht.

Joost Zwagerman overleden

Depressies

Zwagerman heeft in de loop der jaren veel met depressies en zelfmoord te maken gehad. Hij was zelf manisch depressief. In 2002 verscheen zijn boek Zes sterren, dat over zelfmoord ging. Zijn vader had vier jaar daarvoor een mislukte zelfmoordpoging gedaan. Ook heeft hij meerdere keren geprobeerd zijn vriend Rogi Wieg van een poging te weerhouden. Uiteindelijk lukte dat niet: twee maanden geleden overleed Wieg. Hij had gevraagd om euthanasie.

Herhaaldelijk noemde Zwagerman het plegen van zelfmoord egoïstisch. "Nabestaanden ervaren een soort stempeling voor de rest van hun leven. Ze zijn geestelijk gebrandmerkt'', zei hij tien jaar geleden in Trouw. Kort daarvoor was zijn bundel Door eigen hand. Zelfmoord en nabestaanden uitgekomen. De schrijver hamerde onder meer op het belang van hulp aan depressieve mensen.

"De post valt me aan"

In periodes van depressie was Zwagerman niet tot schrijven in staat. Een paar jaar geleden kon hij maanden niet werken. Na zijn herstel, in 2012, vertelde hij over zijn depressies bij De Wereld Draait Door.

"Om 10.16 uur 's ochtends ben je bezig om 10.20 uur te halen. En als het 10.20 uur is, denk je: dat heb ik ook weer gehaald. Maar als vervolgens de post kwam en er lag een stapeltje brieven, dan dacht ik: dat ga ik niet redden, die post valt me aan!"

Joost Zwagerman woonde in Haarlem en had drie kinderen.

Hulpsite

In Nederland hebben naar schatting een half miljoen mensen suïcidale gedachten. Een van de organisaties die zich bezighouden met hulp aan mensen die nadenken over zelfmoord is 113Online. Deze online-hulporganisatie heeft ook een telefonische hulplijn: 0900 0113. Mensen kunnen daar anoniem en vertrouwelijk terecht. Ook biedt de website veel informatie en achtergronden over suïcidale gedachten en gevoelens.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl