Toon van Helfteren EPA

"Goed, maar niet goed genoeg", was de bittere conclusie van bondscoach Toon van Helfteren na de 81-74 nederlaag van zijn ploeg tegen Slovenië op het EK basketbal in Zagreb. "We hadden te weinig mensen die echt in de wedstrijd zaten en dat konden we niet opvangen."

Na de winst in de openingswedstrijd op Georgië en de daaropvolgende nederlaag tegen Macedonië, werd het duel met de Slovenen vooraf gezien als een waarin Nederland weinig kans zou hebben op de winst.

Oranje kwam al snel op een 12-0 achterstand en liep het hele duel achter de feiten aan. Toch toonde de ploeg van Van Helfteren veerkracht. "Ik heb steeds gedacht dat we de eerste twee wedstrijden konden winnen. Bij deze wedstrijd was dat anders. Maar gaandeweg dacht ik: waarom kunnen wij niet van deze mannen winnen? Zouden we een andere start gehad hebben..., we waren heel dichtbij, maar het was niet voldoende ."

Van Helfteren: goed, maar niet goed genoeg

We graven steeds een kuil waar we zelf in donderen.

Toon van Helfteren

Eredivisie

Van Helfteren zag tegen Slovenië dat zijn ploeg duidelijk te maken heeft met een terugkerend probleem. "Dat zag je ook in de voorbereiding. We beginnen vaak heel slecht aan wedstrijden. We graven nu steeds een kuil waar we zelf in donderen. Dan heb je alle energie nodig om daar weer uit te komen."

De wisselvalligheid van zijn ploeg heeft zijdelings ook te maken met het gebrek aan ervaring en kwaliteit die de spelers uit de eredivisie meebrengen.

"Dat is inderdaad een beetje het probleem. Zodra je op je tenen moet lopen, en dat moeten de jongens die in de Nederlandse competitie spelen, dan heb je hier niets te zoeken."

"Het is vervelend om te schoppen naar de Nederlandse competitie, maar het is wel zo. Als je het daarvan moet hebben, dan heb je hier niets te zoeken. Het is triest, maar het is niet anders."

Worthy de Jong: we hadden de kans om te winnen

Eervolle nederlaag Oranje op EK basketbal Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Kleine kans

Ondanks het vooruitzicht dat het toernooi voor Nederland klaar is na de groepsfase, kijkt Van Helfteren licht optimistisch uit naar de laatste groepswedstrijden tegen Kroatië en Griekenland.

"Wat overblijft zijn twee medaillekandidaten, en misschien wel twee potentiële kampioenen. De kans wordt heel, heel klein om te winnen. Maar goed, nieuwe dag, misschien nieuwe kansen."

Kloof trots op team

STER reclame