Kim Davis (r.) in discussie met homoseksuelen op haar kantoor, kort voordat ze werd gearresteerd AFP

De weigerambtenaar uit de Amerikaanse staat Kentucky is weer vrij. Ze zat vijf dagen vast omdat ze weigerde huwelijkspapieren te verstrekken aan homostellen. De rechter bepaalde dat ze zich niet meer met de trouwpapieren mag bemoeien.

De 49-jarige Kim Davis werkt als ambtenaar in Rowan County, een district met 22.000 inwoners in Kentucky. Zij geeft leiding aan zes medewerkers die huwelijkspapieren uitgeven aan pas getrouwde stellen. Als christen heeft ze principiële bezwaren tegen het homohuwelijk, dat sinds eind juni in heel de VS legaal is. 

Minachting

Om zich niet schuldig te maken aan discriminatie besloot Davis helemaal geen papieren meer te verstrekken, ook niet aan heterostellen. Daarmee negeerde ze de uitspraak van een rechter in Kentucky, die had bepaald dat Davis aan homohuwelijken moest meewerken. Vorige week donderdag werd ze opgepakt wegens minachting van de rechtbank.

De rechter zei toen meteen al dat Davis vrij zou komen als ze zou beloven zich niet meer met het werk van haar ondergeschikten te bemoeien. Haar medewerkers zouden dan weer papieren kunnen uitgeven. Maar Davis wilde niets beloven, omdat ze als leidinggevende dan toch verantwoordelijk zou zijn voor homohuwelijken. Daarom bleef ze vastzitten.

Gekozen functionaris

Sinds ze vastzit worden er weer huwelijkspapieren uitgegeven in Rowan County, aan zowel hetero- als homostellen, tot tevredenheid van de rechter. Die vindt het niet nodig om Davis nog langer in de cel te houden. Hij heeft de weigerambtenaar nu opgedragen om zich niet met de huwelijken in haar district te bemoeien. Doet ze dat wel, dan volgen er sancties.

Davis kan niet worden ontslagen omdat ze als county clerk een gekozen functionaris is. Ze kan haar baan alleen kwijtraken als ze de volgende verkiezingen verliest of als het parlement van Kentucky een afzettingsprocedure begint. De kans daarop is klein omdat Davis in het parlement vermoedelijk op heel wat sympathie kan rekenen. 

Republikeinen

Intussen heeft de nationale politiek zich ook op de zaak gestort. De Republikeinse presidentskandidaten Mike Huckabee en Ted Cruz waren van plan om Davis, zelf een Democraat, vandaag in de gevangenis te komen opzoeken. Ze zullen later vandaag aanwezig zijn bij een protestbijeenkomst van sympathisanten van Davis.

STER reclame