Personeel bij Imtech Marine in Rotterdam in augustus.
NOS Nieuws

Zeker 1000 Nederlandse banen verloren bij Imtech

Opnieuw is een dochterbedrijf van de failliete techniekreus Imtech failliet verklaard. Het gaat om Imtech Industrial Services. Het bedrijf is meteen in delen verkocht. 600 tot 700 van de 900 werknemers krijgen een baan aangeboden bij de opkopende partijen, meldt curator Jeroen Princen.

Daarmee is het grootste deel van de activiteiten van Imtech in Nederland verkocht en kan een tussentijdse balans opgemaakt worden. "In totaal zijn ongeveer 1000 van de ruim 4500 Nederlandse banen verloren gegaan", schat curator Princen in.

Hij zegt blij te zijn dat veel mensen wel aan de slag kunnen blijven. Ook buiten Nederland zijn veel banen gered.

Hoger

Van de ontslagen in Nederland zit het grootste deel, circa 800, bij het eerder failliet verklaarde Bussiness Services. Dan zijn er nog de 70 banen op het hoofdkantoor. Tot slot komen daar dus zeker 150 banen bij Imtech Industrial Services bij.

Helemaal definitief zijn de cijfers nog niet. Het is bijvoorbeeld nog onzeker hoeveel werknemers van Business Services en Industrial Services precies weer aan het werk kunnen. Ook is nog niet bekend of zij akkoord gaan met de nieuwe contracten die zij aangeboden krijgen. Loes Bezemer-Videler van vakbond CNV verwacht dat het definitieve aantal dan ook nog hoger uitvalt.

Teleurgesteld

Zij reageert teleurgesteld op het nieuws over het faillissement. "Het gevolg is dat de mensen niet alleen hun baan kwijt zijn, maar ook hun opgebouwde rechten, zoals dienstjaren en vakantiedagen." Bezemer-Videler zegt voor de werknemers veel onzekerheid bestaat of ze door de kopers een baan aangeboden krijgen.

Industrial Services is in delen verkocht aan de bedrijven Kentech, Verwater, Convoi en Cegelec. Over de activiteiten in Amersfoort, Leeuwarden en Drachten wordt nog onderhandeld.

Volgende week

Ook de onderdelen Imtech UK en Imtech Ierland werden verkocht aan investeerders; daarbij zijn 40 van de ruim 2600 banen verloren gegaan. Over een aantal andere onderdelen, bijvoorbeeld in Luxemburg, Spanje en Polen, lopen nog onderhandelingen.

Curator Princen verwacht volgende week een uitgebreider verslag naar buiten te kunnen brengen waarin ook ingegaan wordt op de opbrengsten van de verkoop.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl