Fréderike Geerdink in april bij de rechtbank in Diyarbakir AFP

In Turkije is de Nederlandse journaliste Fréderike Geerdink weer op vrije voeten, zegt haar advocaat. Geerdink werd zaterdag opgepakt omdat ze in verboden gebied zou zijn geweest. Ze zat vast in Yüksekova in het uiterste zuidoosten van Turkije, waar veel Koerden wonen.

Volgens haar advocaat lijkt het er sterk op dat er geen rechtszaak tegen Geerdink komt. Wel dreigt ze het land te worden uitgezet. Ze moet zich melden bij de politie-afdeling voor buitenlanders. Haar advocaat noemt dat een slecht teken.

Menselijk schild

De journaliste zei zelf dat ze niet wist dat ze in verboden gebied was. Ze was bezig een reportage te maken over Koerdische activisten die een menselijk schild vormen bij operaties van het Turkse leger. De hele groep van ruim 30 mensen werd opgepakt.

In januari werd Geerdink ook al gearresteerd. Ze werd toen beschuldigd van het maken van propaganda voor de PKK. Ze werd vrijgesproken, maar de aanklager ging in hoger beroep. Die zaak loopt nog.

Gevoeligste onderwerp

Fréderike Geerdink (1970) is naar eigen zeggen de enige buitenlandse correspondent in Diyarbakir, met bijna een miljoen inwoners de grootste stad in het overwegend Koerdische zuidoosten van Turkije. Ze werkt voor Nederlandse media, maar bijvoorbeeld ook voor de Britse krant The Independent.

Ze heeft een Turkse verblijfsvergunning en werkt legaal als journalist. Als ze niet wordt uitgewezen, gaat ze daarmee door, zegt correspondent Lucas Waagmeester: "Haar kennende zal ze dat zeker doen, maar het wordt er niet makkelijker op. Ze schrijft over het gevoeligste onderwerp in Turkije: de verhouding met de grootste minderheid, de Koerden."

STER reclame