Fréderike Geerdink ANP

De Turkse politie onderzoekt of de Nederlandse journaliste Frederike Geerdink kan worden aangeklaagd voor het lidmaatschap van een terroristische organisatie. Correspondent Lucas Waagmeester heeft dat gehoord van haar advocaat. 

Het was al langer duidelijk dat bekeken wordt of ze kan worden aangeklaagd omdat ze in verboden gebied zou zijn geweest. Geerdink werd zondag opgepakt in Turkije. Mogelijk wordt vandaag of morgen duidelijk of er een officiële aanklacht komt. 

Groep

Geerdink zit in voorarrest in de zuidoostelijke plaats Yuksekova. Ze zou worden vastgehouden met een groep van 32 mensen. Dat zijn activisten over wie zij een reportage aan het maken was op het moment van de aanhouding. 

De advocaat zegt dat Geerdink wordt behandeld als onderdeel van de groep Koerdische activisten. Ze zou niet als apart geval worden gezien omdat ze buitenlander is of journalist. 

Minister Ploumen zei op vragen van de SP in de Tweede Kamer dat ze van de Turken heeft gehoord dat Geerdink is aangehouden in een "special security zone" en dat ze zichzelf en anderen in gevaar heeft gebracht. 

Verkeerde tijd en plek

Ze was op een verkeerde tijd op een plek waar "terroristische activiteiten en grootschalige politionele en militaire operaties plaatsvinden", zeggen de Turken, aldus Ploumen in de Kamer. 

De Nederlandse ambassade heeft telefonisch contact gehad met Geerdink en minister Koenders heeft zijn zorgen overgebracht bij de Turkse ambassadeur. Ook heeft de Nederlandse ambassadeur in Turkije gepraat met de Turkse premier Davutoğlu. 

Persvrijheid

Ploumen heeft geen aanwijzingen dat Geerdink slecht wordt behandeld. De minister herhaalde wel dat het kabinet zich zorgen maakt over de persvrijheid in Turkije. 

STER reclame