ANP
NOS Nieuws

Koning lobbyt voor Nederlandse plek in VN-Veiligheidsraad

Koning Willem-Alexander zal de zeventigste Algemene Vergadering van de Verenigde Naties toespreken op 28 september. Het is voor het eerst dat een Nederlands staatshoofd het woord voert op die vergadering.

Bronnen in Den Haag bevestigen verder tegenover de NOS dat de koning zich actief inzet voor een zetel voor Nederland in de VN-Veiligheidsraad. Nederland wil graag een van de niet-permanente zetels bemachtigen voor de jaren 2017-2018. Als lid van de Veiligheidsraad kan Nederland onder meer meebeslissen over mandaten van VN-vredesmissies en de manier waarop mensen in conflictgebieden worden beschermd.

Nederland heeft concurrentie te duchten van onder meer Zweden en Italië. De Algemene Vergadering kiest de vijf nieuwe, niet-permanente leden altijd voor een periode van twee jaar. De stemming waar Nederland als kandidaat-lid bij betrokken is, is volgend jaar juni.

Ook koningin Máxima is op de vergadering, omdat ze een functie bekleedt binnen de Verenigde Naties, als pleitbezorger van het toegankelijk maken van financiële diensten voor iedereen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl