Syrische vluchtelingen in een opvangkamp in buurland Jordanië EPA

Het kabinet trekt nog eens 110 miljoen euro uit voor vluchtelingenopvang in de regio. Dat heeft staatssecretaris Dijkhoff van Justitie gezegd tijdens het bekendmaken van de plannen voor het vluchtelingenprobleem.

Dijkhoff wil dat vluchtelingen eerst bescherming zoeken in het eerste veilige land dat ze tegenkomen op hun vlucht. Maar de opvangcapaciteit staat daar onder druk wegens een tekort aan middelen. In Syrië en omgeving bedraagt het tekort inmiddels 4,2 miljard euro.

Dichter bij huis

Dijkhoff wil ook dat er met landen als Turkije en Jordanië afspraken worden gemaakt om de vluchtelingen dichter bij huis bescherming te geven.

Kabinet wil asielzoekers terugsturen naar veilige regio's

"De situatie van vluchtelingen is zorgelijker dan ooit. Er moet een eind komen aan de verdrinkingen, verstikkingen en mensensmokkel", aldus de staatssecretaris.

Verdeelsleutel

Dijkhoff zei ook dat hij wil dat Europa met een verdeelsleutel komt om de vluchtelingen op korte termijn over Europa te verdelen, die rekening houdt met het vermogen van iedere lidstaat om vluchtelingen op te nemen.​

Asielzoekers krijgen 'vaste standplaats'

Hij vindt dat er een lijst moet komen van veilige landen, inclusief de Balkanlanden, waar vluchtelingen naar terug kunnen worden gestuurd. 

Kabinet: Europese grenzen gaan niet dicht

STER reclame