ANP
NOS Nieuws

Hartpatiënten en baby's uit VUmc geëvacueerd

Bij het VU Medisch Centrum is de evacuatie van patiënten op gang gekomen. Vanwege een gesprongen waterleiding moeten honderden patiënten naar andere ziekenhuizen in de regio worden gebracht. Het VUmc ligt de komende dagen plat.

Er lagen vanochtend 339 patiënten in het VUmc. Een aantal van hen kan worden ontslagen uit het ziekenhuis.

Er wordt vooral gekeken naar opvang bij het AMC in Amsterdam. Daar zijn de eerste evacués aan het begin van de middag naartoe gebracht. Het gaat om pasgeboren baby's die complexe zorg nodig hebben en een groep hartpatiënten.

Bestuursvoorzitter Marcel Levi van het AMC verwacht dat de evacuatie nog de hele dag duurt, en mogelijk tot in de nacht doorgaat. Personeel is gevraagd langer te blijven of eerder te komen. "We kunnen 125 tot 150 bedden vrijmaken, mits er personeel van het VUmc meekomt, maar dat is toegezegd." Het AMC is gevraagd opvang voor twee tot drie dagen te bieden.

'De eerste patienten druppelen langzaam binnen'

Liften

De evacuatie gaat geleidelijk. Veel liften in het VUmc werken niet waardoor de patiënten naar beneden moeten worden gedragen.

De oorzaak van de problemen is het knappen van een hoofdwaterleiding naast het ziekenhuis, bij werkzaamheden. Daardoor kwam een deel van het VUmc onder water te staan. Er stroomde ook water in technische ruimtes met onder meer schakelkasten. Daardoor viel de elektriciteit voor een deel uit.

Geen gevaar

Volgens bestuursvoorzitter Wouter Bos van het VUmc is er geen gevaar voor de patiënten, maar wil het ziekenhuis geen enkel risico nemen. "Het grootste gevaar is dat we niet kunnen garanderen dat er in de komende dagen schoon drinkwater en verwarming is en dan moet je besluiten om de deuren te sluiten", zei Bos op een persconferentie.

Wouter Bos over de evacuatie VUmc

De Inspectie voor de Gezondheidszorg meldt op de hoogte te worden gehouden door het VUmc. "We hebben geen aanwijzingen dat de patiëntveiligheid niet geborgd is."

De patiëntenfederatie NPCF vindt de evacuatie vervelend voor de patiënten en hun familie. "Maar het lijkt erop dat het om overmacht gaat en dan moet je een besluit nemen", zegt een woordvoerder. De NPCF gaat ervan uit dat de patiënten ondanks de problemen de maximale zorg zullen krijgen.

Patiënten worden geëvacueerd uit het VUmc in Amsterdam

Er is een telefoonnummer geopend waar familieleden informatie kunnen krijgen over patiënten die in het ziekenhuis liggen. Het nummer is 0800-0200998 .

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl