Flickr / Gordon Watts / CC BY-NC 2.0

"Ze gooien ons weg als oude dweilen", klaagt toiletjuffrouw Françoise in Le Parisien. Zeventien jaar lang maakte de 45-jarige moeder van drie kinderen openbare toiletten schoon in Parijs. Maar deze zomer kwam daar abrupt een einde aan. Nadat het Nederlandse bedrijf 2theloo de nieuwe beheerder werd van enkele Parijse wc's, was er voor haar en tien andere 'dames pipi' geen plaats meer. Sindsdien heeft ze geen werk meer.

De toiletjuffrouwen spanden een civiele zaak aan tegen 2theloo. Vorige maand werd die doorverwezen naar een hogere rechter die de zaak vandaag behandelt.

Volgens de Franse wet moet een bedrijf bij een overname ook de werknemers overnemen. Maar volgens 2theloo gaat het hier niet om een gewone overname. "We zijn echt een gamechanger", zegt een woordvoerder. "Wij vertegenwoordigen een nieuwe manier van uitbaten van toiletten. In de onderhandelingen met de gemeente Parijs vroegen zij om een nieuw concept." En daarin is dus geen ruimte meer voor de elf schoonmaaksters.

Zwaar werk

De dames pipi stapten naar de rechter, omdat ze vinden dat ze niet zomaar op straat mogen komen te staan. "Het is zwaar werk", zegt Pham in Le Monde. "Klanten kunnen soms zo smerig zijn. Ze doen hun behoefte op de grond of gebruiken injectienaalden." Françoise zegt dat ze na zeventien jaar werken regelmatig last heeft van ontsteking aan de luchtwegen en migraine. "Dat is niet zo vreemd als je dag in dag uit de damp van schoonmaakproducten inademt."

Het eerste 2theloo-toilet werd in 2011 geopend in de Kalverstraat in Amsterdam. Inmiddels runt het bedrijf tweehonderd openbare toiletten in onder meer Londen, Berlijn, Madrid en Tel Aviv, staat op de website van het bedrijf.

STER reclame