De Wereld Draait Door
NOS Nieuws

PvdA-coryfee Rottenberg serveert Samsom af

PvdA-coryfee Felix Rottenberg vindt dat Lodewijk Asscher de waarden van de PvdA overtuigender kan uitdragen dan partijleider Diederik Samsom. In een interview met Vrij Nederland uit hij forse kritiek op Samsom, die hij "de bedrijfsleider van het kabinet" noemt.

Rottenberg is voorzitter van de commissie die de kandidatenlijst voor de Kamerverkiezingen gaat samenstellen.

Kleinere fractie

Rottenberg houdt er rekening mee dat de PvdA na de verkiezingen een veel kleinere fractie overhoudt. Daarin moeten "zeker vijf tot zes nieuwkomers" zitten die de sociaal-democratische waarden in de praktijk kunnen brengen. Asscher is daar volgens hem "heel actief mee bezig. Die heeft het in zich".

Rottenberg wijst daarbij naar het project Van Waarde, dat ertoe moet leiden dat de PvdA klassieke sociaal-democratische waarden weer meer centraal gaat stellen.

Samsom heeft nu geen tijd voor kritiek Rottenberg

Overhaast

In het interview zegt Rottenberg verder dat Samsom met Rutte veel te snel een kabinet heeft geformeerd. "Het waren overhaaste en ondoordachte onderhandelingen. Dit regeerakkoord leidt onder meer tot sluiting van sociale werkplaatsen en verslechtering van de positie van jonge arbeidsgehandicapten."

Uit de slechte lokale en provinciale verkiezingen moet de PvdA wat Rottenberg betreft radicale conclusies trekken. "Mannen als Samsom en Dijsselbloem hebben zich aan dit kabinet gecommitteerd. Ze geloven nog steeds dat de PvdA het op deze manier redt. Dat ís niet zo!"

Bedrijfsleider

Over Samsom zegt Rottenberg dat het dapper is dat hij deze coalitie overeind probeert te houden: "Hij is een ecologisch bewogen man die zich zou kunnen ontwikkelen tot een geweldige minister van duurzaamheid in een volgend kabinet, zoals Sigmar Gabriel in Duitsland. Maar als fractieleider heeft hij weloverwogen het risico genomen een verdedigende rol te spelen in plaats van een aanvallende. Dan word je de bedrijfsleider van het kabinet".

PvdA-voorzitter Spekman en Rottenberg waren vanmorgen niet bereikbaar voor commentaar.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl