Vluchteling op het station van Budapest
NOS Nieuws

Vluchtelingenstroom vanuit Hongarije houdt aan

Hongarije heeft meer politie ingezet in Boedapest, maar vluchtelingen met een treinticket mogen doorreizen naar Oostenrijk. Op het station van de Hongaarse hoofdstad gaan per keer tientallen vluchtelingen met de trein naar het westen, zag verslaggever Wessel de Jong.

Volgens Europese afspraken moeten vluchtelingen geregistreerd worden in het eerste Schengen-land waar ze aankomen. Het afgelopen weekend weken Hongarije en Oostenrijk, in overleg met Duitsland, af van de regels omdat er chaos ontstaan was op en bij het station van Boedapest en op de snelweg van Boedapest naar Wenen. Bovendien weigerden duizenden vluchtelingen zich te laten registreren.

Premier Orbán kondigde vorige week aan dat het leger zal worden ingezet om de grens te bewaken. Vandaag kwamen de betrokken ministers in Hongarije opnieuw bijeen om te praten over de instroom van vluchtelingen. Na de bijeenkomst werd bekend dat de minister van Defensie wordt vervangen. Wat de reden is voor zijn ontslag is niet duidelijk; het zou hem kwalijk genomen worden dat het hek langs de grens met Servië nog niet gereed is.

Bij de grens met Servië, in Roszke, braken vandaag honderden vluchtelingen door een politieafzetting. Ze waren het wachten op bussen zat en trokken zelf naar de snelweg. Ze scandeerden daarbij 'Duitsland! Duitsland!'.

'Kleine plukjes'

Nog steeds zijn er duizenden mensen op weg naar Noord- en West-Europa, vooral naar Duitsland. Gisteren kwamen nog 2000 mensen Macedonië binnen. Volgens Balkan-correspondent Marcel van der Steen is dat aantal iets hoger dan de afgelopen dagen.

Op het station van München komen vandaag wel een stuk minder vluchtelingen aan dan de afgelopen dagen. "Er komen hier nu kleine plukjes aan", zegt verslaggever Jeroen de Jager. Hij wijst erop dat Duitsland ertoe is overgegaan vluchtelingen al aan de grens te verdelen over verschillende treinen. Op deze manier moet de druk op München afnemen. "De opvangcapaciteit van München raakte hier langzaam uitgeput."

Toch verloopt de opname van de asielzoekers nog altijd ordelijk. In de Neue Messe, de jaarbeurs in München, worden 2000 tot 3000 mensen opgevangen. "Er zijn veldbedden, er wordt eten uitgedeeld en de vluchtelingen vertrekken er ook weer met bussen naar andere plekken in Duitsland. De hulpdiensten draaien overuren om dit klusje geklaard te krijgen, maar dat lukt ze wonderwel."

Het afgelopen weekend kwamen zo'n 20.000 vluchtelingen uit Hongarije via Oostenrijk naar Duitsland. De regering gaat ervan uit dat de stroom aanhoudt. Bondskanselier Merkel benadrukte vanochtend dat vluchtelingen op bescherming kunnen rekenen, maar dat zij die geen kans op asiel hebben snel terug moeten keren naar hun land.

Quota

In Europa blijft verdeeldheid over het vluchtelingenbeleid. De Europese Commissie komt woensdag met een nieuwe verdeelsleutel om asielzoekers te verdelen. De Baltische staten en sommige oostelijke en zuidelijke EU-lidstaten worden daarbij ontzien en hoeven minder vluchtelingen op te nemen dan in een oorspronkelijk plan.

Of het nieuwe voorstel alle landen overtuigt is zeer onzeker. Onder meer Slowakije en Tsjechië verklaarden nog vanmiddag dat ze tegen verplichte quota blijven.

De Britse premier Cameron heeft bekendgemaakt dat Groot-Brittannië de komende vijf jaar 20.000 Syriërs wil opnemen. Cameron zei dat ze zullen worden opgehaald uit vluchtelingenkampen in de regio. Groot-Brittannië maakt geen deel uit van de Schengen-zone en doet daarom niet mee aan het Europese plan voor de verdeling van asielzoekers.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl