Politieacademie
NOS Nieuws

Minister wil politiegeweld anders berechten

Minister van der Steur wil op korte termijn met een wetsvoorstel komen om agenten die ervan worden verdacht dat ze te veel geweld hebben gebruikt anders te berechten. Dat zei hij bij de opening van het academisch jaar in de Politieacademie.

De discussie over politiegeweld is de afgelopen zomer opgelaaid, na de hardhandige arrestatie van de Arubaan Mitch Henriquez die door een nekklem om het leven kwam en een veroordeling van een agent uit Limburg wegens poging tot doodslag.

Politiebond ACP pleitte ervoor om een schietende agent standaard direct als verdachte aan te merken, zodat hij meteen een advocaat kan krijgen. Nu moeten agenten in sommige gevallen bijvoorbeeld eerst als getuige optreden.

Van der Steur voelt weinig voor het ACP-voorstel; hij vindt het in principe een slechte zaak dat agenten die vanuit hun functie geweld moeten gebruiken, als gewone verdachten worden behandeld.

Aparte rechtsvaardigheidsgrond

Van der Steur wil kijken of het mogelijk is om een bijzondere strafbepaling op te nemen in het rechtssysteem. Hoe het eruit moet gaan zien, is niet duidelijk.

Van der Steur zegt erover: "Nu moet een agent zich bij een rechter beroepen op noodweer als het een keer misgegaan is. Bij de taak van de politie hoort volgens mij een aparte rechtvaardigingsgrond, waarop de agent zich bij de rechter kan beroepen."

De minister wil de Tweede Kamer op korte termijn informeren over zijn wetswijziging, maar zegt erbij zijn voorstel nog niet af is.

Ook korpschef Bouman van de Nationale Politie pleit vandaag op YouTube voor een herziening van het strafrecht. "Elke politieman die in zo'n situatie verzeild raakt, snapt niet dat hij vervolgd wordt alsof hij een crimineel is." Bouman wil dat er getoetst wordt op een ambtsinstructie, waarin staat wat een agent wel en niet mag doen in een bepaalde situatie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl