Tweede Stonehenge ontdekt

time icon
Computerreconstructie, gemaakt door het Ludwig Boltzmann Institute

In Groot-Brittannië hebben archeologen in de buurt van Stonehenge een vergelijkbare prehistorische stenenrij ontdekt, die een stuk groter is dan zijn beroemde buurman. 

De nieuwe rij, die superhenge wordt genoemd, zit een meter onder de grond. De stenen werden pas onlangs ontdekt tijdens een project waarmee de grond rond Stonehenge in kaart wordt gebracht. De onderzoekers gebruiken speciale apparatuur waarmee ze onder de grond kunnen kijken.

Durrington Walls

De stenenrij bevindt zich naast de henge Durrington Walls, een aardewerken bouwwerk met een greppel en een wal. Durrington Walls is met een omtrek van meer dan 1,5 kilometer een van de grootste henges ter wereld. 

Dat er een stenenrij naast de henge stond, was nog niet bekend. Naar schatting is de rij zo'n 4500 jaar oud. De onderzoekers hebben tot nu toe bijna 100 stenen gevonden, sommige van 4,5 meter hoog.

Wetenschappers spreken van een unieke vondst. De stenenrij heeft volgens hen een "buitengewone omvang".

Rituelen

Stonehenge, dat 3 kilometer verderop ligt, werd onder meer als begraafplaats gebruikt. Of dat ook het geval is bij deze stenenverzameling, is nog onduidelijk. Sommige experts denken dat er rituelen werden uitgevoerd, maar anderen denken dat de stenen plekken aangaven waar water te vinden was.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

1/5 Groter dan Stonehenge
2/5 Een archeoloog doet onderzoek met een magnetometer LBI ArchPro, Geert Verhoeven
3/5 Een computeranimatie van de stenenrij naast de aarden wal LBI ArchPro, Juan Torrejón Valdelomar, Joachim Brandtner
4/5 Een archeoloog aan het werk op het veld LBI ArchPro, Geert Verhoeven
5/5 De stenenrij staat naast een henge, een neolithische wal LBI ArchPro, Juan Torrejón Valdelomar, Joachim Brandtner

STER Reclame