Van Oostveen: het is geen crisis, maar wel zorgelijk

Na twee dramatische kwalificatiewedstrijden tegen IJsland en Turkije is het EK in Frankrijk heel ver weg voor het Nederlands elftal. Toch wil KNVB-directeur Bert van Oostveen nog niet van een crisis spreken.

"Het is geen crisis, maar de situatie is natuurlijk wel zorgelijk", zei Van Oostveen maandag bij aankomst op Schiphol. "Het woord crisis is makkelijk in de mond genomen als je twee keer verliest. Feit is dat het historisch slecht is. Of dat te maken heeft met het Nederlands voetbal, weet ik niet. Daar moeten de deskundigen zich maar over uitspreken."

In december spraken de deskundigen zich er nog over uit, op een KNVB-congres over de toekomst van het betaald voetbal. Dat congres leverde een reeks speerpunten op, die die nu moeten worden uitgewerkt. Van een structurele neergang van het Nederlandse voetbal is volgens Van Oostveen geen sprake.

Heel bitter

"Misschien volgt het Nederlands elftal een beetje het clubvoetbal. Daar gaat het ook niet goed. Maar het gaat mij te ver om nu te zeggen dat het structureel is. Als ik kijk naar de kwaliteit in de breedte, dan denk ik dat we die wel degelijk hebben in Nederland."

'Balen, maar hoop houden dat het goed komt'

Van Oostveen bevestigt nog eens dat hij "absoluut" vertrouwen blijft houden in bondscoach Danny Blind, hoewel hij had gehoopt dat het na de trainerswissel beter was gegaan. "Feit is dat je nu zes punten laat liggen. Dat is heel bitter, voor het elftal, voor de staf, voor ons, zeker ook voor mij en voor de fans die hopen op een EK in Frankrijk."

Erkenning

Na afloop van de nederlagen tegen IJsland en Turkije viel op dat de spelers en de staf veelal wezen op het toch wel goede spel van Oranje en de hoeveelheid pech en tegenslag. De vraag lijkt gerechtvaardigd of Oranje niet moet erkennen dat het een tweederangs voetbalelftal is geworden. Volgens Van Oostveen is het daarvoor nog te vroeg.

"Op dit moment is er vooral teleurstelling en realiteit. Erkenning is de volgende fase. Maar erkenning is ook dat je vijftien maanden geleden nog met een bronzen plak om je nek stond. Was het op dat moment pieken op het juiste moment met grotendeels dezelfde spelers? Zeg het maar. Daarover zullen we met elkaar heel goed moeten praten."

'Nationaal debat over Oranje is begonnen'
KNVB-directeur Van Oostveen onder vuur

STER reclame