Voetbalvereniging Berkum heeft al zonnepanelen. Volgend jaar worden de kleedkamers gerenoveerd....met subsidie. Foto Jeroen Schutijser

Nieuwe eco-subsidie voor sportclubs

time icon

Goed nieuws voor sportverenigingen die willen investeren in zonnepanelen, dubbel glas of led-verlichting: vanaf 1 januari is er een speciale subsidiepot voor beschikbaar. Een club die bijvoorbeeld 10.000 euro uittrekt voor duurzame maatregelen, krijgt daarvan 3000 euro terug.

Volgens sportkoepel NOC*NSF komt de nieuwe regeling in de plaats van de eerder afgeschafte ecotaks-regeling waarvan clubs konden profiteren.

Voetbalvereniging Berkum in Zwolle heeft speciaal gewacht met de verbouwing van de kleedkamers en douches. "Die zijn 40 jaar oud; we gaan ze moderniseren, isoleren, zuinige douches plaatsen. Eigenlijk had dat al gemoeten, maar volgend jaar krijgen we mooi 30 procent op de investering terug", zegt oud-voorzitter Roel van 't Oever. 

'D'r is gewoon geld mee te verdienen hoor'

Verslaggever Jeroen Schutijser op bezoek bij voetbalvereniging Berkum in Zwolle.

Profiteren van subsidies

De club uit Zwolle is sinds 2012 bezig met het verduurzamen van het complex op sportpark Vegtlust. "We hebben eerder van andere subsidies geprofiteerd. Zo hebben we ruim 150 zonnepanelen op de tribune en op het clubhuis." Ook hangen er led-lampen rond het hoofdveld en beschikt de club over warmwater-solar-installaties. Van 't Oever denkt dat het de club straks, als de lening is afgelost, jaarlijks een paar duizend euro oplevert.

Van 't Oever weet dat veel amateurclubs nog helemaal niet bezig zijn met het onderwerp verduurzaming. "Veel clubs zijn te druk met de dagelijkse beslommeringen: heb ik genoeg scheidsrechters of leiders, zijn de lijnen gekrijt? Allemaal operationele problemen waar veel verenigingen de handen vol aan hebben."

Groene euro's

En toch moeten ze oog krijgen voor die duurzaamheid. "Stapje voor stapje zie je dat ook wel. Gewoon omdat er geld mee te verdienen is. Groene euro's. Voor de meeste clubs zal dat straks gewoon de drijfveer zijn. Laten we daar eerlijk over zijn: verenigingen willen de kosten laag houden, willen leden niet confronteren met een hoge contributie, dus moet er een drive komen om de kosten in de hand te houden. En dat is ook vooral de drijfveer voor duurzaamheid."    

STER Reclame