Een demonstratie voor homoseksualiteit in Rusland, bij de Russische ambassade in Madrid EPA

Asielprocedure voor Russische homo's verder versoepeld

tijd van publicatie

Lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen en transgenders uit Rusland kunnen eerder asiel krijgen in Nederland. Staatssecretaris Dijkhoff laat aan de Kamer weten dat hij het beleid wijzigt, omdat het leefklimaat voor homo's in Rusland het afgelopen jaar is verslechterd.

Dijkhoff wijst op de omstreden Russische wet die het propageren van niet-traditionele seksuele relaties onder minderjarigen verbiedt. Volgens de staatssecretaris zijn daardoor de antihomosentimenten in het land verder aangewakkerd. 

"De wet verschaft in de praktijk radicale groeperingen een vrijbrief om homoseksuelen aan te vallen, te intimideren of discrimineren, aangezien autoriteiten nauwelijks optreden tegen uitingen van geweld jegens hen", schrijft Dijkhoff.

Risicogroep

De staatssecretaris heeft hen nu aangemerkt als risicogroep. Dat betekent dat ze "al met geringe indicaties" aannemelijk kunnen maken dat ze moeten vrezen voor vervolging. Wel moeten de asielzoekers nog steeds aannemelijk maken waarom zij als individu bedreigd worden en in Rusland niet veilig zijn. 

Dijkhoff schrijft verder dat er niet langer onderscheid gemaakt wordt tussen het Russische platteland en de grote steden. Daardoor zal Nederland ook "uiterst terughoudend zijn" met het opwerpen van het argument dat ze elders in Rusland wél veilig kunnen leven.

In augustus vorig jaar versoepelde toenmalig staatssecretaris Teeven het asielbeleid rond Russische seksuele minderheden ook al. De voorwaarde om eerst in Rusland bescherming aan te vragen bij de autoriteiten, kwam toen te vervallen.

STER Reclame