Johan Cruijff is hard voor het Nederlands elftal in zijn column in De Telegraaf ANP

Johan Cruijff en Willem van Hanegem tonen zich in hun columns in respectievelijk De Telegraaf en het AD genadeloos voor het Nederlands elftal. Na de ontluisterende 3-0 nederlaag van Nederland tegen Turkije vat Cruijff het probleem van Oranje in een vraag samen: "Hoe verdedig je en waar verdedig je?" 

Voor Cruijff is vooral de achterhoede het probleem van het Nederlands elftal. "Het heeft alles te maken met een andere manier van denken", schrijft Cruijff. 

Ook in de opbouw gaat het volgens Cruijff te vaak mis. "Tegen IJsland werd er te vaak breed in plaats van diep gespeeld. Verder verbaas ik me iedere keer opnieuw hoe weinig Nederlandse voetballers nog een goede inspeelpass geven. Ze spelen te vaak iemand aan, maar nooit iemand uit."

Inspeelpass

Toch is Cruijff niet alleen maar negatief. Hij heeft mooie woorden over voor Daley Blind. "Het is opvallend hoe hij zich na een jaar bij Manchester United verbeterd heeft. Zijn inspeelpass is ideaal. Een goed bewijs waartoe een hogere trainingsintensiteit kan leiden."

Neem Memphis. Het is net Goldfinger met die mooie schoenen van hem.

Willem van Hanegem

Willem van Hanegem schrijft in het AD dat het probleem bij de mentaliteit van sommige spelers ligt. "Neem Memphis. Het is net Goldfinger met die mooie schoenen van hem. Maar wat heeft het Nederlands elftal eraan? Hij heeft alleen maar op de grond gelegen, om moedeloos van te worden."

Volgens Van Hanegem heeft het geen zin met inspanningsfysiologen te werken. "Je kunt beter met die jongens gaan praten en uitleggen hoe ze samen moeten spelen."

'Nationale ploeg was enige houvast'

'De Kromme' trekt de nederlaag breder, hij is teleurgesteld over de staat van het Nederlandse voetbal en leeft mee met de middenstand. "Met onze clubs was het al niets meer, de nationale ploeg was ons enige houvast. Als dat nu ook nog wegvalt..."

"En voor onze economie is het ook al een dreun. Al die vlaggetjes die normaal verkocht worden om de straten te versieren, bier, frisdrank, chips. Op deze manier wordt het ook voor de winkeliers een bleke zomer."

Met onze clubs was het al niets meer, de nationale ploeg was ons enige houvast. Als dat nu ook nog wegvalt...

Willem van Hanegem

STER reclame