AFP
NOS Nieuws

'Nederland krijgt 7214 extra asielzoekers'

Nederland moet 7214 vluchtelingen gaan opvangen. Dat schrijven diverse Europese media op basis van een nog vertrouwelijk stuk van de Europese Commissie. In juli stelde de Commissie nog voor dat Nederland 2047 vluchtelingen zou opvangen.

De EU-landen zouden in eerste instantie de komende twee jaar 32.256 asielzoekers van Italië en Griekenland overnemen. Maar Brussel wil de eerder gemaakte afspraken bijstellen vanwege de toevloed van de afgelopen weken van met name Syrische vluchtelingen.

In het voorstel dat Commissie-voorzitter Juncker woensdag presenteert, worden 120.000 vluchtelingen uit Hongarije, Griekenland en Italië over andere lidstaten verdeeld. Duitsland (31.443) en Frankrijk (24.031) nemen de meeste vluchtelingen op.

De drie Baltische staten en ook sommige zuidelijke EU-lidstaten hoeven van Brussel naar verhouding minder vluchtelingen op te nemen dan in juli was afgesproken.

Vóór de zomer hadden onder meer Estland, Letland, Litouwen, Hongarije en Spanje grote bezwaren tegen het verplicht opnemen van asielzoekers. Na een verhit debat stemden zij in juli uiteindelijk in met een afgezwakt Commissie-voorstel. Het lijkt erop dat de Europese Commissie dwarsliggende lidstaten nu ontziet, zodat ook zij vóór het nieuwe commissievoorstel zullen stemmen.

Behalve voor Estland, Letland en Litouwen nemen ook Tsjechië, Slowakije, Portugal, Malta en Luxemburg in het nieuwe voorstel naar verhouding minder asielzoekers op.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl