Minister Asscher van Sociale Zaken, premier Rutte en staatssecretaris Dijkhoff van Justitie
NOS Nieuws

'Venijn zit in laatste afspraken Nederlandse asielaanpak'

Duitsland trekt extra geld uit voor de opvang van vluchtelingen. De coalitiepartijen daar zijn het eens geworden. In Nederland is dat nog niet het geval. Donderdag is er een debat over de vluchtelingenproblematiek, volgende week een EU-top. De tijd begint te dringen; voor die top moet duidelijk zijn wat Nederland gaat doen, zegt politiek verslaggever Hans Andringa.

"Het kabinet is er druk mee bezig. Het leek erop dat ze vorige week met plannen zouden komen, maar het venijn zit in de laatste afspraken." Premier Rutte zei afgelopen vrijdag dat de problemen groot en complex zijn, maar dat iedereen bereid moet zijn nieuwe wegen te kiezen. Hij sprak over een "geïntegreerde Europese aanpak" van het probleem, maar hoe zo'n aanpak eruit moet zien, is nog de vraag.

Vorige week werd ook duidelijk dat de Europese Commissie wil dat de EU-lidstaten 120.000 extra vluchtelingen gaan herverdelen. Daarvoor moet er een nieuwe verdeelsleutel komen. Volgens de Volkskrant zou Nederland daardoor ruim 7200 vluchtelingen extra moeten opnemen. Die komen bovenop de ruim 2000 die Nederland al gaat opnemen. Woensdag maakt de commissie de plannen officieel bekend.

Politiek haalbaar

De vraag is of het politiek haalbaar is, zegt Andringa. "PvdA en VVD verschillen sterk van mening over de opvang van de vluchtelingen. Maar ze zijn de afgelopen tijd wel naar elkaar toegegroeid."

Ook is nog niet veel bekend over de uitwerking van de EU-plannen. "Wordt het opvang in de regio, of juist daarbuiten? Welke selectiecriteria worden toegepast? En hoe gaat de verdeelsleutel er uiteindelijk uitzien? Allemaal punten waarover verschil van mening is binnen de coalitie."

In het voorjaar kwam de VVD met een eigen plan over de opvang van vluchtelingen. "Daarin stond onder meer het sluiten van Europese buitengrenzen. Het Europees asielbeleid moest worden afgeschaft en mensen moesten alleen nog in de eigen regio worden opgevangen." De PvdA noemde dat plan niet reëel.

Water bij de wijn

Maar de partijen weten dat ze beide water bij de wijn moeten doen, zegt Andringa. Dat bleek onder meer uit een opiniestuk van PvdA-leider Samson en partijgenoot Kuiken in NRC. Daarin schreven ze dat het Dublinakkoord in de praktijk niet meer bestaat. Dat er een goede verdeelsleutel moet komen en een Europees terugkeerbeleid. "De discussie die is ontstaan geeft de VVD kans om een deel van zijn agenda in te brengen", zegt Andringa.

Donderdag debatteert de Kamer over het vluchtelingenprobleem, dan moet volgens hem meer duidelijk zijn over de kabinetsplannen. "En de partijen willen er ook uitkomen. Als ze nu goede afspraken maken, voorkomt dat ruzie in de toekomst."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl