NOS Nieuws

Voorzitter COA: burgemeesters meld u

'Ik heb burgemeesters nodig die een azc willen'

Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) roept burgemeesters op extra opvangplekken beschikbaar te stellen. "Ik heb aan het begin van dit jaar gezegd dat ik 10.000 bedden nodig heb. Dat aantal zal hoger worden", zegt Gerard Bakker, de voorzitter van de organisatie.

Er komen nu wekelijks 1700 tot 1800 asielaanvragen binnen. Bakker verwacht dat dit aantal dit komende tijd zal aanhouden. "Ik heb meer burgemeesters nodig die bereid zijn om een asielzoekerscentrum in hun gemeente te openen."

'Ze moeten wel bellen'

In totaal voert het COA gesprekken met 120 gemeenten, waaronder Hilversum. Die gemeente liet gisteren weten begin volgend jaar 1500 tot 1600 vluchtelingen te willen opvangen.

"Dat betekent ook dat we met 200 gemeenten nog geen contact hebben", zegt Bakker. "We komen graag met ze in contact. Dit is niet alleen een vraagstuk voor het COA, maar voor de hele samenleving."

Ondertussen worstelen grote steden met de opvang van de migranten. In Groningen is men voor, maar in Amsterdam en Rotterdam wordt terughoudender gereageerd.

In Utrecht wordt gesproken over een tweede asielzoekerscentrum, volgende maand zal duidelijk zijn of dat doorgaat. Utrecht wil wel extra asielzoekers opvangen, maar het COA stelt als minimum een aantal van 400 en dat wordt gezien als een probleem.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl