Initiatiefnemer Jurrien ten Brinke tussen vluchtelingen in Apeldoorn Gastgezin voor een vluchteling / Facebook

De Facebookactie 'Ik ben een gastgezin voor een vluchteling' heeft in korte tijd meer dan 20.000 aanmeldingen gekregen. Nederlanders geven aan dat ze bereid zijn een vluchteling in huis te nemen of dat ze de vluchtelingen op een andere manier willen helpen.

Het is één van de acties die in korte tijd zijn opgezet om vluchtelingen te hulp te schieten. 

Zo'n 4000 van de 20.000 mensen die zich hebben aangemeld, zijn bereid een vluchteling in huis te nemen. Anderen bieden hulp overdag aan of alleen buitenshuis.

Apeldoorn

Initiatiefnemer Jurrien ten Brinke begon de actie om 400 gastgezinnen te vinden in de gemeente Apeldoorn. Hij zocht hulp voor de 400 vluchtelingen die tijdelijk worden opgevangen in de Americahal in Apeldoorn. 

"Inmiddels hebben we die gezinnen in Apeldoorn gevonden. Volgende week brengen we de gezinnen met de vluchtelingen in contact", aldus Ten Brinke. 

Hij overlegt met het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) en met een werkgroep met experts over hoe nu verder te gaan met de aanmeldingen.

Er werd een vrachtwagen vol kleding afgeleverd in Apeldoorn Hugo Janssen / NOS

Enorm

Vanmiddag is er een vrachtwagen vol kleding afgeleverd bij de vluchtelingen in Apeldoorn. 

Het COA en Stichting Vluchteling zijn deze week platgebeld door mensen die hulp willen bieden. Veel mensen bieden kleding en andere spullen aan voor de vluchtelingen. Het COA probeert alle acties zoveel mogelijk te coördineren. 

STER reclame