NOS Nieuws

Hoe komen ze aan mijn e-mailadres? En wat is ransomware?

  • Joost Schellevis

    Research redacteur

  • Joost Schellevis

    Research redacteur

Internetcriminelen sturen veel e-mails zogenaamd vanuit bedrijven waarin staat dat de ontvanger bijvoorbeeld een betalingsachterstand heeft en je rekening zo snel mogelijk moet betalen. Grote Nederlandse bedrijven hebben hier flink last van. De nep-mails worden ook steeds professioneler en zijn bijna niet meer van echt te onderscheiden. Daardoor trappen consumenten er soms in. Zes vragen over dit volgens de Nationale Politie lastige probleem.

Hoe komen die criminelen aan mijn e-mailadres?

Dat kan op verschillende manieren. Spammers zoeken bijvoorbeeld met programma's het internet af op zoek naar e-mailadressen; daarom raden sommige experts het af om je e-mailadres ergens openbaar te plaatsen. Daarnaast worden bij hacks soms grote hoeveelheden e-mailadressen buitgemaakt en in de publiciteit gebracht. Zo werd in de herfst van 2013 de database van softwarebedrijf Adobe gehackt en werden 152 miljoen e-mailadressen samen met de bij Adobe gebruikte wachtwoorden online geplaatst.

Hoe herken ik zo'n valse mail?

Het herkennen van een valse e-mail is niet altijd even makkelijk, omdat kwaadwillenden hun best doen om e-mails zo legitiem mogelijk te doen lijken. Als ze langs de spamfilters glippen, is het dus opletten geblazen. Een foutief rekeningnummer of een niet kloppende link naar een website kan een graadmeter zijn. Bij twijfel is het het beste om het bedrijf in kwestie te bellen, maar niet via een telefoonnummer dat in de bewuste e-mail staat.

Wat is een phishing mail?

Phishing (spreek uit op z'n Engels: fishing) is een verzamelnaam voor manieren om naar gegevens van gebruikers te 'vissen'. Gebruikers moeten er dan toe worden verleid om hun persoonsgegevens, zoals wachtwoorden of rekeningnummers, achter te laten. In de praktijk gebeurt dat vaak via e-mail.

Wat is malware?

Malware is een verzamelnaam voor software die vervelende dingen met je pc of telefoon doet, zoals een virus. Maar ook software die ongevraagd advertenties injecteert op je computer en verder in principe geen negatieve gevolgen heeft, wordt bestempeld als malware.

Wat is ransomware?

Ransomware is een soort malware die bestanden op je computer onleesbaar maakt. Pas als je geld aan de aanvallers betaalt, beloven ze om je bestanden weer terug te geven. Het is niet zo dat dat altijd ook daadwerkelijk gebeurt. Overigens is er ook ransomware in omloop die bestanden niet eens onbruikbaar maakt, maar enkel je computer ontoegankelijk maakt totdat je betaalt.

Over skimmen hoor je niet meer zo veel. Hoe komt dat?

In Nederland pinnen we sinds een tijdje door onze pinpas in het apparaat te steken, in plaats van hem erdoorheen te halen. Dat heeft een belangrijke reden: Nederland is vrijwel helemaal overgestapt op pinnen via een computerchip in de pas, in plaats van via de veel onveiligere magneetstrip. Hoewel de chip in theorie ook te kraken is, is dat moeilijker dan bij de fraudegevoelige magneetstrip.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl