AFP
NOS Nieuws

Excuses voor bommen op Rainbow Warrior

De duiker van de Franse geheime dienst die dertig jaar geleden twee bommen plaatste op de Rainbow Warrior heeft zijn excuses aangeboden. "Dit is het juiste moment om diep berouw te tonen en mijn verontschuldigingen aan te bieden", zegt Jean-Luc Kister in een interview met een Franse journalist. Bij de aanslag op het Greenpeace-schip kwam de Portugees-Nederlandse fotograaf Fernando Pereira om.

De Rainbow Warrior werd op 10 juli 1985 met behulp van twee bommen tot zinken gebracht in Auckland in Nieuw-Zeeland. Het schip op weg naar het eiland Mururoa om te protesteren tegen Franse kernproeven in het gebied. Zolang het schip daar zou rondvaren, waren er geen proeven mogelijk.

De aanslag op de Rainbow Warrior

Vrij snel na de aanslag bleek dat die was uitgevoerd door de Franse geheime dienst. "Op hoog niveau was de bereidheid groot om vergaande maatregelen te nemen", zegt Kister in het interview. "Ons werd verteld dat we het schip moesten laten zinken. Nou, dat is niet moeilijk. Dan moet je er een gat in blazen."

"Ik heb het bloed van een onschuldige man aan mijn handen", zegt hij verder. "Dat drukt zwaar op mij. We zijn geen koelbloedige moordenaars. Mijn geweten dwingt me om excuses te maken."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl