1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
website Fréderike Geerdink
NOS Nieuws

Geerdink: ik wist niet dat ik in verboden gebied was

  • Lucas Waagmeester

    correspondent in Turkije

  • Lucas Waagmeester

    correspondent in Turkije

Door correspondent Lucas Waagmeester

De Nederlandse journalist Fréderike Geerdink is in Turkije aangehouden omdat ze in verboden gebied was. Haar advocaat verwacht dat ze morgen hoort of er een aanklacht komt. Tot die tijd blijft ze in voorlopige hechtenis.

Dat zegt Geerdink vanochtend zelf aan de telefoon, vanuit het politiebureau in Yüksekova. Zij werd gisteravond aangehouden vlak bij die stad, in het meest zuidoostelijke puntje van Turkije.

"Ze zeggen dat ik in verboden gebied was, maar dat wist ik niet", zegt Geerdink. "Er staat nergens een bord dat je op die plek niet mag komen."

Levend schild

Geerdink is samen met een groep van 32 mensen opgepakt. De groep was in het gebied als een zogeheten 'levend-schildgroep'. Dat zijn activisten die in toerbeurt op plekken gaan zitten waar het leger met operaties bezig is. Geerdink was mee met de groep om een reportage over hen te maken.

In het zuidoosten van Turkije zijn sinds eind juli legeroperaties bezig tegen de Koerdische terreurorganisatie PKK. Regelmatig geldt in het gebied een uitgaansverbod of gebiedsverbod.

"Ik verwachtte een paar uur met de groep mee te zijn, maar toen we ter plekke waren, werd de weg afgesloten door het leger. Dus ik heb uiteindelijk twee dagen en nachten daar doorgebracht", zegt Geerdink. "In de omgeving waren continu schoten te horen."

Op de terugweg ging het mis; vlak voor de groep gisteravond Yüksekova bereikte, werd hun busje aangehouden. Geerdink: "We zijn de hele weg naar het politiebureau onder schot gehouden door een commando met een machinegeweer."

Bronnen

Geerdinks advocaat verwacht dat zij snel vrijkomt, omdat duidelijk is dat zij niet mee was als onderdeel van de groep activisten, maar als journalist. Geerdink: "De politie blijft vragen of mijn vrienden niet verteld hadden dat die plek verboden gebied was. Ik antwoord steeds dat die mensen niet mijn vrienden zijn, maar mijn bronnen."

Begin januari werd Geerdink ook gearresteerd, toen op verdenking van het maken van propaganda voor een terreurorganisatie. Zij woont in het zuidoosten van Turkije en schrijft veel over de PKK. In die zaak werd ze vrijgesproken, omdat volgens de rechter haar werk onder persvrijheid valt.

Of het nu tot een rechtszaak komt, is nog niet duidelijk. Geerdink zegt aan de telefoon dat ze vrij ontspannen is en haar lot afwacht. "En nu moet ik ophangen, want er begint een meneer in uniform boos naar me te kijken."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl