Een blije bondscoach Toon van Helfteren (midden) met assistent Sam Jones en Arvin Slagter ANP Pro Shots

"Je bent aan het coachen, maar het is ook een beetje hopen en richting plafond kijken: komt er nog wat hulp?" Bondscoach Toon van Helfteren beleefde spannende momenten in het laatste minuten van het openingsduel van Nederland op het EK basketbal in Kroatië. Oranje stond tegen Georgië op het punt een 'gewonnen wedstrijd' toch nog uit handen te geven.

De voordelige marge van tien punten die Nederland met sterk spel had opgebouwd, verdampte in de slotfase van het vierde kwart in rap tempo. Georgië nam de regie over en pakte zelfs een voorsprong van vijf punten. "Ik voelde nattigheid. Maar time-outs had ik niet meer. Die had ik allemaal al gebruikt om Georgië in het vierde kwart te stoppen."

Welkome score

De hulp kwam niet van boven, maar gewoon uit de eigen gelederen. "Dat schot van Charlon met bord was natuurlijk een welkome score", denkt Van Helfteren met genoegen terug aan de driepunter van uitblinker Charlon Kloof in de slotminuut. Een steal van Mohamed Kherrazi en een score van Robin Smeulders later had Nederland de zege alsnog binnen: 73-72

Van Helfteren: voor genieten is geen tijd, morgen weer aan de bak

"Als je lang niet op een EK bent geweest, moet je soms wat geluk hebben", beseft de trainer, die er in 1987 als speler bij was toen Nederland zijn laatste overwinningen boekte op het Europese eindtoernooi. Twee jaar daarna, bij het laatste optreden van Oranje op EK-niveau, bleef een zege uit.

"Stop the bleeding" 

De inbreng van Kloof, met 22 punten topscorer van de ploeg, bleek uiteindelijk doorslaggevend. "Ik heb vooraf gezegd: wat het team nodig heeft, ga ik doen", sprak de pointguard na afloop zelfverzekerd. "Als dat een score is, is het een score, als het een pass is, is het een pass. En dat heb ik gedaan."

Kloof: ik doe wat het team nodig heeft

"We spelen op het bovenste niveau. Dan moet je er rekening mee houden dat de tegenstander een run gaat maken. Mijn coach in Spanje zei altijd: stop the bleeding. Zij maakten een run. En als jij 'de man' van het team bent, dan stop jij de bleeding. Daarnaar zocht ik. Wij waren mentaal en fysiek sterk genoeg om terug te komen."

Recordhouder

Zondag zit Van Helfteren, die als speler al Nederlands recordinternational is, tegen Macedonië voor de 85ste keer als coach op de bank bij Oranje. Daarmee passeert hij recordhouder Ruud Harrewijn, maar dat is wel het laatste wat hem bezighoudt. 

"We hebben geen tijd om van deze overwinning te genieten, want binnen 24 uur moeten we weer aan de bak. Een nieuwe dag, nieuwe wedstrijd, nieuwe tegenstander. Dat land staat ongetwijfeld lager op de FIBA-ranglijst dan Georgië, maar dat biedt geen enkele garantie."

Norel: wij wilden meer winnen dan dat zij dat wilden

De Jong: dit is epic

STER reclame