Het omstreden paneel van de Gouden Koets
NOS Nieuws

Demonstratie tegen gebruik van Gouden Koets

Op het Museumplein in Amsterdam hebben enkele tientallen mensen gedemonstreerd tegen het gebruik van de Gouden Koets. De betoging was georganiseerd door de actiegroep De Grauwe Koets.

Ze eisen dat koning Willem-Alexander en koningin Máxima op Prinsjesdag niet meer in de Gouden Koets naar de Staten-Generaal rijden. Volgens hen is een paneel op de koets racistisch.

Het gaat om het tafereel 'Hulde der Koloniën'. Het is een afbeelding van halfnaakte donkere mensen die ‘de Nederlandse maagd’ onderdanig goede gaven aanreiken. Dat is niet meer van deze tijd, vinden de demonstranten. Ze vinden dat de Gouden Koets in een museum thuishoort.

"Het is bizar dat er in 2015 nog steeds rond geparadeerd wordt met deze vorm van propaganda uit de 19e eeuw, "zei een van de sprekers tijdens de protestbijeenkomst. "Op de koets staat een afbeelding die riekt naar het koloniaal verleden. Een afbeelding die uitbeeldt dat blanken superieur zijn aan zwarten."

De Gouden Koets is dit jaar met Prinsjesdag nog te zien. Daarna wordt de koets gerestaureerd en zal hij drie tot vier jaar niet gebruikt worden voor de rijtoer op de derde dinsdag in september.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl