Bondscoach Toon van Helfteren spreekt zijn manschappen toe
NOS Sport

'Basketbal in Nederland heeft EK-succes nodig'

De Nederlandse basketballers beginnen vandaag voor het eerst in 25 jaar weer aan een EK. Een titeltoernooi dat volgens bondscoach Toon van Helfteren bepalend kan zijn voor de sport in Nederland.

Van Helfteren maakte als speler meerdere malen een EK mee en doet dat nu dus als coach. Hoewel het nu lijkt dat de Nederlandse ploeg een goede, financiële basis heeft was dat in zijn tijd wel anders.

"Sindsdien is Nederland niet alleen stil blijven staan, maar ook gillend voorbij gelopen door de rest. Het lijkt er op dat we het voor het eerst een beetje voor elkaar hebben "

De kwalificatie voor het EK en de goede resultaten in de oefenwedstrijden bieden hem echter veel steun. "Ik hoop zo dat wij erin slagen om dat tot een succes uit te laten groeien, want dat heeft het basketbal nodig in Nederland."

Verrassing

In een groep met Georgië, Macedonië, Slovenië, Kroatië en Griekenland moet Oranje zich bij de eerste vier zien te scharen om zich te plaatsen voor de achtste finales. Van Helfteren ziet die missie met vertrouwen tegemoet.

"Ik heb in de oefenwedstrijden een opgaande lijn gezien. De verdediging staat, het rebounden is top, de balverliezen zijn onder controle. Nu is het wachten totdat de schoten gaan vallen. Als dat lukt, dan denk ik dat wij tot een verrassing in staat zijn."

  • Christian Aarts
    Bondscoach Toon van Helfteren en zijn EK-selectie
  • Christian Aarts
    Het EK basketbal begint zaterdag voor Oranje met een duel tegen Georgië
  • Christian Aarts
    Bondscoach Toon van Helfteren spreekt zijn manschappen toe

Kansen in eerste duels

In de groep van Oranje zijn Slovenië, Kroatië en Griekenland misschien een maatje te groot, maar dat erkent de recordinternational zelf ook. "Goed meespelen en op het laatst verliezen van dit soort landen, dat zou een topprestatie zijn. Als we dat voor elkaar krijgen, zou ik zeer tevreden zijn."

Van Helfteren ziet vooral mogelijkheden voor zijn team in de eerste twee duels met Georgië en Macedonië. "Dat zijn de landen waar kansen liggen, zeg ik voorzichtig. Maar dan moeten we eindelijk eens een wedstrijd, die we met een of twee punten verliezen, naar ons toe trekken. Dat is ons de hele zomer nog niet gelukt."

EK-programma Oranje

Datum
Zaterdag 5 september, 15.00 uurNederlandGeorgië
Zondag 6 september, 15.00 uurNederlandMacedonië
Dinsdag 8 september, 15.00 uurNederlandSlovenië
Woensdag 9 september, 21.00 uurNederlandKroatië
Donderdag 10 september, 21.00 uurNederlandGriekenland

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl